Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Produsele bio și agroturismul pot salva economia Moldovei

Aleksandr Iosifidis, om de afaceri, proprietar al unei companii de turism, participant la cel de al doilea Forum Economic Moldo-Rus, a vorbit în studioul radio Sputnik ce ar trebui să întreprindă Moldova pentru a ieși din impasul economic.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Grecia a trecut printr-o criză economică gravă, însă, în pofida tuturor greutăților, a reușit să o depășească. Criza economică din Moldova s-a dovedit a fi cu mult mai îndelungată. Totuși, noi am putea trage anumite învățăminte din experiența Greciei. Omul de afaceri grec Aleksandr Iosifidis crede că economia Moldovei ar putea fi salvată prin dezvoltarea în țară a turismului și fabricarea produselor agricole de calitate, la un preț rezonabil.

Antreprenorii ruși sunt hotărâți: doar în aceste condiții vor investi în economia Moldovei

„Consider că Grecia a ieșit din criză datorită faptului că grecii au reușit să ofere pieței produse ieftine. Producătorii au început să-și vândă produsele direct pe piață, fără intermediari, fapt care le-a permis să reducă substanțial costul produselor”, a spus Iosifidis.

Potrivit antreprenorului, au existat chiar momente în care producătorii agricoli greci distribuiau familiilor nevoiașe produse pe gratis.

A fost instituit un suport economic din partea statului care aloca cetățenilor rămași fără un loc de muncă o sută de euro pentru produse alimentare și o sută de euro pentru alte cheltuieli necesare. Pentru a obține aceste indemnizații era suficientă doar înregistrarea la centrul pentru ocuparea forței de muncă. Totodată, pentru cei nevoiași au fost introduse reduceri la plata pentru energia electrică și apă.

Un moldovean plecat în SUA face vin ca acasă la Cahul: Cum e vinul? Ghiurghiuliu - Foto

„În afară de aceasta, au fost reduse prețurile la mai multe produse. De exemplu, prețul la cafeaua servită în cafenele (grecilor le place foarte mult cafeaua și o consumă în cantități mari) a fost redus de la 2 – 5 euro până la 1 – 1,5 euro. Tavernele, hotelurile au scăzut prețurile. Astfel economia a început să se învioreze, au început să se deschidă noi cafenele care practicau prețuri mici. În realitate, fiecare criză este un impuls puternic pentru dezvoltarea economiei”, a subliniat Iosifidis.

În opinia businessmanului grec, pentru Moldova una dintre soluții ar putea fi punerea accentului pe tradițiile noastre naționale. Ar fi bine să se înființeze mai multe localuri cu bucate naționale, cu muzică moldovenească, ca să vadă turiștii cum trăiește poporul de aici, cum se face vinul și alte produse, pentru ca oamenii să vadă cu ochii lor toate acestea.

Hramul Chişinăului: Programul complet al manifestărilor care vor avea loc în Capitală

„Când aceste produse vor apare pe piețele din străinătate, oamenii le vor recunoaște deja. Acesta ar fi un impuls puternic pentru economia țării. Produsele bio și agroturismul ar putea deveni „brandul” Moldovei, a menționat Iosifidis.

Acesta consideră că pentru turiști ar fi interesant să vină în Moldova ca să vadă produsele bio autohtone. În afară de aceasta, Iosifidis a lăudat calitatea vinurilor moldovenești care, în opinia sa, nu sunt cu nimic mai prejos de cele grecești.