Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Piața Federației Ruse – salvarea producătorilor de mere din Republica Moldova - Video

În proporție de 90-95%, merele moldovenești sunt exportate în Federația Rusă. De asemenea, 50% dintre strugurii proaspeți moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus, a remarcat expertul economic Veaceslav Ioniță într-un dialog cu reporterul Sputnik Moldova.
Sputnik

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă sunt mult mai reduse decât în trecut. Exporturile moldovenești către Rusia sunt acum de doar aproximativ 10% din total, a declarat pentru Sputnik Moldova expertul economic Veaceslav Ioniță, unul dintre participanții la cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus ce se desfășoară la Chișinău în perioada 19-21 septembrie, la Palatul Republicii.

Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime

Cu toate acestea, piața Federației Ruse a rămas importantă și chiar salvatoare pentru producția agricolă a Republicii Moldova. Unele fructe și legume moldovenești sunt exportate doar pe piața rusă.

În cazul merelor de exemplu, în proporție de 90-95%, acestea sunt exportate în Federația Rusă, a menționat Veaceslav Ioniță.

Iar strugurii în stare proaspătă sunt exportați de Republica Moldova în proporție de 50% în Federația Rusă și Belarus, a adăugat expertul economic.

Veaceslav Ioniță a subliniat că, după mai mulți ani de creștere, Republica Moldova înregistrează în prezent o stagnare a exporturilor – acestea nu cresc deloc.

„Se înregistrează această scădere în special din cauza capacităților noastre reduse de a penetra noi piețe de desfacere și capacităților foarte slabe de a menține piețele tradiționale. Noi nu reușim să vindem mai mult în Federația Rusă și nu reușim deloc să câștigăm alte piețe”, a constatat  Veaceslav Ioniță