Dacă ar fi să mă întrebe cineva care este lucrul ce caracterizează în modul cel mai pregnant perioada în care a guvernat politicianul de tristă faimă Vladimir Filat, aș răspunde fără ezitare că aceasta a fost discrepanța enormă dintre vorbă și faptă: pe de o parte, lauda peste măsură a puterii în frunte cu respectivul politician și inacțiunea, lipsa oricărei preocupări pentru trebuirile publice, pentru problemele țării, pentru nevoile oamenilor de rând ale aceleiași puteri și, mai ales, a capului ei – Vladimir Filat.
Este adevărat: în acest fel au procedat cam toți politicienii care s-au perindat la putere la Chișinău. Așa este, doar că Filat a făcut-o de o manieră fără precedent și până la el, și după el: liderul PLDM nu doar că s-a lăudat pe sine însuși, nu doar că a pus să facă acest lucru toată presa lui de partid, cea guvernamentală și cea clientelară, dar le-a mai cerut să-l laude și "partenerilor" lui europeni și americani. Respectivii parteneri-clienți ai lui Filat veneau la Chișinău, participau la tot felul de manifestații publice la care ne spuneau cât de bun, cât de deștept, cât de harnic este Filat și partidul lui și că, în general, Moldova este o poveste de succes, în timp ce singura preocupare a lui Filat era propriile afaceri și furtul, inclusiv din sistemul bancar, care a transformat Moldova nu într-o poveste de succes, ci într-un dezastru rușinos și scandalos.
Teamă mi-i că situația s-ar putea repeta, că Guvernul Maiei Sandu ar putea să calce pe urmele Guvernului lui Vladimir Filat.
Să vă spun de ce am această temere. Luni Direcția Comunicare și Protocol a Guvernului Republicii Moldova ne-a informat printr-un comunicat de presă că prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Christian Danielsson, aflat într-o vizită în țara noastră. În acest comunicat suntem informați, nici mai mult, nici mai puțin, că "Danielsson a apreciat progresele realizate de noua guvernare".
Dar, să reproducem citatul exact din comunicatul de presă.
"Christian Danielsson a apreciat progresele realizate de noua guvernare. „Începând cu luna iunie am văzut Guvernul determinat să acționeze în mai multe domenii care sunt esențiale pentru cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere. Este vorba despre depolitizarea instituțiilor, lupta împotriva corupției și reforma justiției. Prim-ministrul și Guvernul au făcut pași importanți în această direcție în ultimele luni și noi vom susține aceste eforturi. Dar desigur, susținerea noastră nu este necondiționată, este important ca toate aceste măsuri să fie implementate”, a declarat precizat oficialul european, fiind citat de serviciul pre presă al Guvernului.
Iată că eu nu am știut că noua guvernare are deja "progrese realizate", dar Christian Danielsson știe. Încă puțin și Danielsson o să ne spună că noi, moldovenii, trăim mai bine cu noua guvernare, doar că nu cunoaște acest lucru. Exact ca pe timpul lui Filat.
Și de când "determinarea să acționeze în mai multe domenii", cum scriu guvernanții în comunicatul de presă, citându-l pe Christian Danielsson, constituie deja "progrese realizate"? De când intențiile și declarațiile de intenții ale cuiva sunt "progrese realizate"?
Pentru că suntem în perioada în care s-au împlinit o sută de zile de aflare în funcție a Guvernului Maiei Sandu, vom face o scurtă trecere în revistă a "realizărilor" noului Cabinet de Miniștri.
Ce s-a întâmplat în cele 100 de zile de guvernare a Cabinetului Sandu? Sigur că s-au întâmplat multe lucruri, inclusiv bune. În special demisii, demiteri și numiri în funcție. Asta se întâmplă de fiecare dată când se schimbă guvernare în Republica Moldova. Și e firesc. Și chiar necesar ca noii guvernanți să aducă oameni noi ca să-și poată pune în aplicare planurile și programele lor noi.
Cea ce mie mi se pare însă absolut nefiresc este faptul că, în cele 100 de zile ale noului Executiv, în afară de demisii, demiteri și numiri, Guvernul Maiei Sandu nu a făcut nimic altceva. Este adevărat că în 100 de zile nici nu se prea poate de făcut prea multe. Așa este.
Dar aceste demisii, demiteri și numiri în funcție în mod sigur că nu constituie un progres sau o realizare.
Cea ce a putut face Guvernul în această scurtă perioadă a fost să pună începutul unor noi proiecte care să dea roade într-un viitor mai apropiat sau mai depărat. Problema pe care o văd eu este că aceste proiecte nici măcar nu au fost anunțate. Sau poate au fost dar nu le cunosc eu, admit și asta.
Și există o mie și una de probleme pe care cetățeanul așteaptă ca statul să le rezolve, să intervină, să face ceva ca viața lui să devină cel puțin suportabilă în Republica Moldova.
Și aceste probleme țin, în primul rând, de sfera producerii: industria (care mai că nu există), agricultura, industria alimentară, ecologia și altele.
Să luăm, spre exemplu, agricultura. Ce face astăzi Guvernul ca producătorii de struguri să-și poată vinde marfa la un preț decent și să aibă unde să o vândă? Dacă nu anul acesta, atunci măcar la anul.
Ce face Guvernul acum ca la anul moldovenii să nu mai fie nevoiți să procure cartofi și roșii la prețul de 20 de lei pentru un kilogram – un euro!, mai scump decât în multe state europene în care lumea ridică salarii de câteva mii de euro pe lună, nu de câteva mii de lei?
Ce face astăzi Guvernul ca apicultorii să poată să-și vândă mierea? Ca grădinarii să-și dezvolte sere și solarii ca să poată asigura iarna consumatorul cu legume proaspete, ca moldovenii să nu mai cumpere ardei grași cu 50-70 de lei kilogramul pentru masa de Crăciun și Revelion, că în rest nu-și permit acest lux?
Este adevărat că toate aceste probleme sunt restanțe ale fostei guvernări democrate și ale celor anterioare democraților. Este adevărat. Temerea pe care o am acum, acum când se împlinesc 100 de zile de mandat ale noului Cabinet de Miniștri, este că aceste restanțe să nu devină, peste ceva timp, și restanțele Guvernului Maia Sandu.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.