Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul, în ședință. Votează noile reguli de numire a Procurorului General

Parlamentul Republicii Moldova se va întruni în ședință pentru a vota, în două lecturi, modificările la Legea cu privire la Procuratură. Iată când va avea loc ședința.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Deputații de la Chișinău se întrunesc în ședință pentru a vota, în ansamblu, proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură. Ședința este preconizată pentru ziua de luni, 16 septembrie. Ședința va începe la ora 12:00.

Președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a anunțat că proiectul legii urmează a fi adoptat în ambele lecturi luni, 16 septembrie.

”În cel mai scurt timp după asta, urmează să înceapă preselecția propriu-zisă prin constituirea comisiei și aprobarea regulamentului de organizare și desfășurare a preselecției”, a declarat deputatul.

Cabinetul de Miniștri a avizat, pe 13 septembrie, proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură, elaborat de Ministerul Justiției. Ministrul de resort, Olesea Stamate, a declarat că prin aceste amendamente se propune consolidarea rolului puterii executive în numirea procurorului general al Republicii Moldova. 

Reguli noi la numirea procurorului general al Republicii Moldova

”Modificările nu periclitează independența procuraturii, deoarece rolul decisiv în numirea viitorului procuror general îl va avea Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care va propune candidatura viitorului procuror spre numire președintelui țării”, a declarat ministrul.

Conform amendamentelor la lege, se propune crearea unei comisii speciale care va preselecta candidatura viitorului procuror general. Din comisie va face parte ministrul Justiției, un fost procuror, un expert internațional, un expert în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile, un expert desemnat de președintele Parlamentului și un psiholog.

”Această comisie va desfășura un concurs public care va preselecta cel puțin 2 candidați, care vor corespunde criteriilor prevăzute în lege și care vor fi propuși CSP pentru selecție”, a declarat Stamate.

Ulterior, CSP va decide asupra unui singur candidat care va fi propus spre numire președintelui țării.

Ministrul a mai spus că CSP poate întoarce lista cu candidați Ministerului Justiției, dacă se va stabili că a fost prejudiciat procesul de preselecție a candidatului.

Iată cine sunt pretendenții la funcția de procuror general: Sputnik vă prezintă numele

O altă modificare aprobată astăzi de Guvern la Legea Procuraturii se referă la criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general. Astfel, candidații la această funcție vor trebui să demonstreze o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul dreptului pentru candidații foști procurori și judecători, și de 7 ani pentru avocați sau ofițeri de urmărire penală.

De asemenea, se propune majorarea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15. Cei trei membri vor fi propuși în felul următor: unul de Guvern și unul de UAM. De asemenea,  din CSP va face parte și Avocatul Poporului.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în două lecturi de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.