Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune Victor Pușcaș despre intenția de a fi completată componența CSM și a CSP

Ministerul Justiției propune completarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cu încă trei membri - profesori titulari, dintre care doi să fie numiți de Guvern, iar unul - de Președinție, iar a Consiliului Superior al Procurorilor cu încă doi reprezentanți ai societății civile. Ce spune Victor Pușcaș despre această inițiativă.
Sputnik
Ce spune Victor Pușcaș despre intenția de a fi completată componența CSM și a CSP

Componența Consiliului Superior al Magistraturii nu trebuie extinsă, așa cum propune Ministerul Justiției, deoarece calitatea actului de justiție nu depinde de numărul membrilor acestui organ, ci de calitatea celor care îl formează. Declarația aparține fostului președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Cât va costa reforma Justiției și pentru ce vor fi cheltuiți banii

Fostul președinte al CSM a ținut să sublinieze că propunerea Ministerului Justiției de a completa numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu încă trei membri, dintre care doi sa fie numiţi de Guvern şi unul de Preşedinţie, contravine practicii europene.

„Acum, CSM are 12 membri, dintre care șase sunt judecători de la diferite instanțe judecătorești. Acum se propune mărirea acestui număr cu încă trei reprezentanți ai societății civile și a altor ramuri ale puterii, ceea ce vine în contradicție cu practica europeană. Asociația judecătorilor europeni chiar recomandă ca rata de reprezentativitate a magistraților în organele de administrare a judecătorilor să fie nu mai puțin de 50%”, spune fostul președinte al CSM, Victor Pușcaș.

Făcând referire la inițiativa Ministerului Justiției de a completa și Consiliul Superior al procurorilor cu încă doi membri, Victor Pușcaș a spus scurt.

„Actul de justiție nu depinde de numărul membrilor Consiliilor, ci de calitatea lor, de statutul lor și nu în ultimul rând de organizarea instituțională a acestor organe”, adaugă fostul președinte al CSM.

În general, fostul președinte al CSM spune că entitățile care au rolul de a gestiona lucrurile în sistemul judecătoresc și organele procuraturii ar trebui comasate.

„Eu consider că, în general, ar trebui să fie un singur Consiliu care să se ocupe de gestionarea lucrurilor în sistemul judecătoresc și organele procuraturii”, conchide Victor Pușcaș.

De ce Harunjen nu dorea să plece din funcție: Motivul în plus pe care l-a avut acesta

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege ce conține un șir de măsuri ce au scopul să reformeze justiția din Republica Moldova. Printre acestea se numără și propunerile cu privire la completarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cu încă trei profesori titulari, dintre care doi să fie numiți de Guvern, iar unul - de Președinție, iar a Consiliului Superior al Procurorilor cu încă doi reprezentanți ai societății civile.

Precizăm că Victor Pușcaș a fost președinte al Curții Constituționale în perioada 2001-2007. În intervalul 1995-2001 a deținut funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, iar din 1998 și până 2001 a condus și Consiliul Superior al Magistraturii.

Autor: Silvia Zavadovschi