Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Topul țărilor în care Moldova exportă vin: Producătorii și-au schimbat planurile

Polonia, România, Cehia, China și Rusia rămân a fi principalele destinații ale exportului de vin îmbuteliat din Republica Moldova. Vinurile în vrac depășesc două treimi din exporturile de vin moldovenesc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. O cantitate de 356 de mii de tone de struguri au procesat producătorii de vinuri în anul 2018, mai mare cu 14,5% față de anul 2017.

Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

Republica Moldova a exportat 14,1 milioane dal vin în anul vitivinicol 2018-2019, în scădere cu aproape 2% comparativ cu anul anterior, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Din totalul menționat, 4,24 milioane era vin îmbuteliat, în 56.716.904 sticle, iar exporturile în vrac au fost de 9,82 de milioane dal.

În total, Republica Moldova a exportat vinuri în valoare de 2.352 de miliarde de lei în anul vitivinicol 2018-2019.

Valoarea vinului îmbuteliat exportat a constituit 1.376 de miliarde de lei, la nivelul anului anterior.

Valoarea vinului în vrac exportat a scăzut cu 3,6% (0, 976 mlrd lei).

Polonia, România, Cehia, China și Rusia rămân a fi principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova.

A crescut volumul vinului îmbuteliat exportat spre SUA (+11%), Cehia (+8%), România (+5,8%), Ucraina (+3,7%).

China și Letonia au importat vinuri îmbuteliate moldovenești la nivelul anului anterior.

Mai puține sticle de vin au importat Kazahstan (-30%), Rusia (-16,9%), Canada (-11,8%), Polonia (-5%).

Recoltă de struguri mai mică și stocuri mari de vinuri în depozite

Producătorii de vin intenționează să achiziționeze mai puțini struguri în acest an, din motivul că au acumulat stocuri mari în depozite, după scăderea exporturilor în ultimul an.

Stocurile din depozite ar fi de vreo 15 milioane dal de vin, depășind cantatitatea de 14,1 milioane dal de vin exportată de Republica Moldova în anul vitivinicol 2018-2019.

Deși recolta va fi mai mică decât în 2018, potrivit prognozelor, vor rămâne nesolicitate de producătorii de vin aproximativ 70 de mii de tone de struguri.

Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime

Faptul a fost anunțat în cadrul unei întruniri organizate către sfârșitul lunii august de Ministerul Agriculturii.

Intenția producătorilor de vinuri de a cumpăra o cantitate mai mică de materie primă i-a îngrijorat pe producătorii de struguri.

Consiliul industriei vitivinicole le-a recomandat producătorilor de struguri ca, în situația creată, să-și redirecționeze o parte a recoltei către producătorii de sucuri și exportatorii de struguri.

În această toamnă, potrivit estimărilor, vor fi recoltate aproximativ 700 de mii de tone de struguri, cu vreo 30 de mii de tone mai puțin decât în 2018. Din totalul menționat, 140 de mii de tone vor fi struguri de masă.

Recolta este mai mică față de anul trecut, pentru că ploile cu grindină din această vară au afectat aproximativ 2.000 de hectare de podgorii, strugurii de pe unele plantații fiind compromiși în totalitate.