Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine face mizerie în Chișinău: Fapte rușinoase dezvăluite de un sondaj

Una din trei persoane care aruncă gunoiul pe stradă în Chișinău are studii superioare. Totuși, chișinăuienii au devenit „mai responsabili din punct de vedere ecologic” în ultimii ani, arată un studiu sociologic.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. În ultimii 8 ani, numărul persoanelor care separă gunoiul s-a majorat de patru ori în Capitală. Totuși, mai mult de o treime dintre locuitorii orașului nu fac în continure acest lucru.

Sectoarele Capitalei în care gunoiul este sortat cel mai mult

Rezultatele sondajului arată că, odată cu înaintarea în vârstă, tendința de a separa gunoiul scade. Persoanele de peste 65 de ani o fac în cea mai mică proporție, de 65%.

A fost găsită sursa mirosului urât în Capitală – explicația „Apă-Canal Chișinău”

Dintre sectoarele Capitalei, cel mai puțin este separat gunoiul la Ciocana – aproape o jumătate dintre locuitorii acestui sector nu obișnuiesc să-l sorteze.

Sectoarele Râșcani și Botanica au cei mai conștiincioși locuitori – 81% dintre ei sortează total sau parțial gunoiul.

Persoanele care au câștiguri lunare în familie mai mici de 3.000 de lei, dar și cei cu veniturile de peste 15.000 de lei lunar sortează gunoiul în cea mai mică măsură.

Reiese că cei mai îndestulați și cei mai săraci sortează gunoiul într-o mai mică măsură.

Iată cine face mizerie în Chișinău: Fapte rușinoase dezvăluite de un sondaj

Explicația oamenilor care nu sortează gunoiul

În general, oamenii spun că nu sortează gunoiul pentru că nu au lângă casă tomberoane separate.

A fost anunțat oficial: Care sunt localitățile cu cel mai poluat aer din Republica Moldova

Dintre care nu sortează gunoiul, 7 din 10 dau vina pe autoritățile locale: „nu există locuri amenajate, nu sunt tomberoane separate, nu sunt create condiții pentru a separa gunoiul”.

Șapte la sută nu văd rostul sortării gunoiului, pentru că acesta oricum se ia într-o mașină comună.

Tot 7%  nu o fac din lipsă de timp, din lene, din incomoditate sau din cauză că nu știu cum să o facă.

O parte dintre chișinăuieni spun că nu separă gunoiul pentru că autoritățile nu le cer acest lucru și pentru că nu sunt motivați cu nimic în schimb.

Iată cine face mizerie în Chișinău: Fapte rușinoase dezvăluite de un sondaj

Cine mai aruncă gunoiul pe stradă

Unul din zece chișinăuieni încă mai aruncă gunoiul pe stradă. Respectiv, 89% dintre locuitorii Capitalei afirmă că nu murdăresc străzile orașului și nu aruncă gunoiul pe jos, chiar dacă nu este vreun un coș de gunoi în apropiere.

Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova

Numărul conștiincioșilor ar fi crescut cu 32 de puncte procentuale, comparativ cu anul 2014, când ponderea acestora era de 57%, conform unui studiu realizat de „Magenta Consulting”.

Femeile sunt mai responsabile decât bărbații, acestea păstrând curățenia pe străzi într-o proporție de 92%.

De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, chișinăuienii devin mai conștiincioși.  Dacă tinerii de până la 25 de ani păstrează curățenia într-o proporție de 81%, atunci cei de peste 65 de ani – într-o măsură de 92%. „Luați exemplu!”, îndeamnă autorii studiului sociologic.

Încă un fapt interesant: străzile Ciocanei par să fie cele mai curate din Capitală. „O fi adevărat?”, întreabă sociologii.

Chiar dacă locuitorii din Sectorul Ciocana separă gunoiul într-o măsură mai mică, aproape nimeni dintre cei chestionați la Ciocana nu aruncă gunoiul în stradă, acest sector marcând cel mai mare procentaj de „responsabili”: 97%.

Dintre cei care aruncă gunoiul pe străzile Chișinăului, mai mulți sunt bărbați - 56%. De asemenea, se remarcă și o cotă mai ridicată de rezidenți ai Sectorului Centru (41%), tineret de până la 25 de ani (30%) spre marea noastră mirare – persoanele școlite. Una din trei persoane care încă mai aruncă gunoiul în stradă are studii superioare.

Iată cine face mizerie în Chișinău: Fapte rușinoase dezvăluite de un sondaj

Sondajul a fost realizat de „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 951 de persoane, cu vârsta de 18+, locuitori ai Capitalei, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Datele au fost colectate în perioada iulie – august 2019 , prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing).