CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Potrivit expertului în politologie al Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice Vladimir Bruter, la ora actuală încercările de soluționare a conflictului transnistrean seamănă cu o fantezie pe tema federației asimetrice în cadrul căreia să existe o conducere centrală comună la Chișinău și o conducere aparte, pe lângă cea centrală, la Tiraspol.
Omenirea cunoaște deja exemple de astfel de federații asimetrice, cum ar fi Danemarca și Groenlanda. Însă în cazul Groenlandei, aceasta este situată foarte departe de teritoriul unde este concentrată puterea centrală. De aceea, atunci când o cităm ca exemplu cum am putea realiza un statut asemănător pentru Transnistria, trebuie să conștientizăm că astfel de statut nu prea este acceptabil pentru un teritoriu aflat chiar alături.
„Dacă președintele și echipa acestuia dispun de un plan referitor la Transnistria, în acest caz planul respectiv trebuie mai întâi să fie susținut prin consens de către politicienii de la Chișinău. Dacă nu va exista o astfel de susținere, va fi dificil de realizat acest plan”, a spus Bruter.
Acesta a amintit de asemenea și de Autonomia Găgăuză, menționând că existența a două autonomii (în care locuiesc peste 20 de procente din populație) în același stat nu prea este funcțională.
Teritoriul unei autonomii trebuie să reprezinte sau o insulă izolată, sau și celelalte teritorii să dispună de un statut mai avansat.
„Totuși, federația asimetrică este o variantă care funcționează prost în condiții obișnuite. De aceea continui să insist că în această chestiune trebuie să existe un consens măcar la Chișinău. Iar, având în vedere influența Federației Ruse asupra Transnistriei, există speranța că Rusia ne va putea ajuta. Însă ea ne va putea ajuta doar în cazul în care noi înșine vom ști cum dorim să rezolvăm această problemă”, a conchis Bruter.