Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nimeni nu răspunde de mirosul insuportabil din Chișinău

Activistul civic Sergiu Postică, autorul petiției „Semnează contra mirosului urât al râului Bâc”, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre noi cazuri de poluare a unicului râu ce traversează Chișinăul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Principala sursă de poluare a râului Bâc sunt instalațiile de epurare din Chișinău, și nicidecum deșeurile întreprinderilor industriale, așa cum încearcă să ne convingă unele persoane responsabile. Anume scurgerile din instalațiile de epurare sunt cauza mirosului neplăcut din oraș, a spus Sergiu Postică în interviul acordat pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Poliția, la Stația de Epurare din Capitală – Iată ce fac polițiștii la ordinul lui Andrei Năstase

„Noi am dus special un excavator și am curățat terenul de pe malul râului Bâc în preajma instalațiilor de epurare, croind o trecere, pentru ca oricine să se poată apropia și să se convingă că sursa de poluare sunt anume aceste instalații”, a declarat activistul civic.

În opinia lui Postică, râul este poluat nu de întreprinderea de alcool din localitate, așa cum afirmă mai multe mass-media, cu toate că și întreprinderea are anumite probleme. Însă înregistrările video făcute lângă stația de epurare confirmă că deversările în râul Bâc provin anume de la aceste instalații. 

„Uniunea Europeană a alocat 20 de milioane de euro pentru modernizarea acestor instalații, însă până acum lucrările nu au fost efectuate! Lucrările de reconstrucție se desfășoară cu viteza melcului, pe teren își fac de lucru patru muncitori. Reconstrucția durează deja de doi ani”, a menționat Postică.

Potrivit acestuia, la fața locului au fost reprezentanți ai administrației Capitalei care afirmă că stația de epurare funcționează în regim normal.

A fost găsită sursa mirosului urât în Capitală – explicația „Apă-Canal Chișinău”

Unicul laborator din Chișinău care este autorizat să efectueze analizele apei și ale cărui rezultate sunt recunoscute la nivel oficial este laboratorul de la „Apă-Canal”, aceasta fiind anume întreprinderea care răspunde de deversarea reziduurilor în râu.

Postică spune că a trimis o petiție la procuratură, anexând și materialele care demonstrează factorii ce poluează râul. Însă el nu este sigur că vor fi întreprinse măsuri. Totodată, expertul este îngrijorat că, odată cu încheierea reconstrucției stației de epurare, problema oricum nu va dispărea.

„Vreau să știu dacă ei au prevăzut situația în care la noi, în timpul verii, temperatura depășește 30 de grade. Astăzi regimul de lucru al stației de epurare este prevăzut pentru temperaturi de până la +27 de grade. Iar dacă temperatura este mai mare, nu putem conta decât pe ploi. Privim la cer și așteptăm să plouă, ca niște primitivi”, a conchis Postică.