Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De Ziua Independenței, ca în Epoca de Piatră: De ce Guvernul devine tot mai nepopular

O parte dintre conaționalii noștri își va prepara bucatele pentru masa de Ziua Independenței la cotlon, făcând focul cu hlujeni și râpcă și asta pentru că Ministerul Economiei și Infrastructurii le-a interzis benzinăriilor să mai alimenteze cu gaze buteliile folosite în gospodăriile casnice. Adică, de Ziua Independenței, exact ca în Epoca de Piatră.
Sputnik

Recent Ministerul Economiei a anunțat că persoanele care utilizează butelii cu gaze în gospodării nu vor mai putea să le alimenteze la stațiile de alimentare. Informații este nițel eronată pentru că benzinăriile deja de mult timp nu mai alimentează buteliile cu gaze din gospodăriile casnice. Acum, ca să-și prepare bucatele, sărmanii oameni sunt nevoiți să recurgă ori la reșoul electric, care presupune mari cheltuieli, dar atât de mari că unii nu și le pot permite, ori să facă focul la cotlon, la cuhnie, cu hlujeni, râpcă și alte deșeuri vegetale.

Mii de familii sărace, puse în dificultate la prepararea bucatelor

De ce s-a ajuns la această situație umilitoare pentru o parte dintre conaționalii noștri?

Reîncărcarea buteliilor de gaz la benzinării, interzisă: Ce promit autoritățile

Pentru că autorităților, și aici le avem în vedere, în primul rând, pe cele din mandatul Guvernului Filip, au interzis alimentarea cu gaze naturale a buteliilor după tragicul eveniment din 7 octombrie 2018, din sectorul Râșcani al Capitalei, acolo aunde a explodat o butelie. Și autoritățile au impus această interdicție fără a se gândi la situația în care au ajuns oamenii locuințele cărora nu sunt conectat de rețeaua de gaze naturale. Și numărul lor este mare, foarte mare. Gândiți-vă în jur de 10 la sută din localitățile din Republica Moldova nu sunt conectate la rețeaua de gaze naturale. Plus la asta, în localitățile care deja au fost gazificate sunt multe case, gospodării care nu au acest la rețea. În special, nu s-au conectat la rețea familiile sărace, cu mulți copii, care nu au putut să achite costurile.

Când se va desface alianța ACUM-PSRM sau de ce Maia Sandu a vorbit în childuri în Lituania

Acum cei mai nevoiași oamenii din țara aceasta, care nu au avut bani ca să se conecteze la rețeaua de gaze naturale, sunt obligați de autorități să suporte costurile preparării bucatelor la reșoul electric sau să gătească la plită, sau, poate, să nu gătească, în general, să ia masa la restaurant, sau să  moară de foame. Asta dorește Ministerul Economiei, adică Guvernul Maiei Sandu.

Ministerul Economiei ne anunță că, pentru soluționarea problemei, pe viitor, a elaborat un plan de acțiuni privind ajustarea cadrului normativ și legislativ, care va fi implementat după aprobarea de către autoritățile publice centrale. În baza acestui plan, ”urmează a fi examinată posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate”. Dar asta este doar un plan, de care nimeni nu poate fi sigur că va ajunge la implementare.

Întrebarea noastră este de ce guvernanții nu s-au găsit, mai întâi, la un mecanism de soluționare a problemei, un mecanism prin care să fie livrate consumatorilor butelii cu gaze, și doar după aceea să fie interzisă încărcarea buteliilor la benzinării? Nu ar fi fost logic așa?

Logica Ministerului Economiei: Cei săraci să plătească mai mult

Lumina se scumpește: Când intră în vigoare noile tarife

Am spus mai sus că cei care nu-și mai pot prepara bucatele la aragaz, pentru că mai pot încărca buteliile cu gaze, sunt nevoiți să recurgă la reșourile electrice. Culmea, în data de 23 august a intrat în vigoare decizia ANTR cu privire la majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii casnici: 1,89 lei pentru un kilowatt/oră vor plăti consumatorii finali din centrul și sudul țării și 2,23 lei pentru un kilowatt/oră – cei din nordul țării. Majorarea este cam de 15 la sută. Deci, cei săraci sunt obligați să plătească mai mult decât ceilalți. Aceasta este logica autorităților.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.