CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Politica fiscală este un instrument care, luat aparte, nu poate fi nici bun, nici rău. Doar atunci când sunt cunoscute scopurile se poate spune dacă acest instrument este aplicat corect. Actualul Guvern așa și nu și-a desemnat clar scopurile și de aceea rămâne fără răspuns întrebarea dacă au fost necesare modificările făcute în politica fiscală. De aceea, orice operații fiscale, fie un nou impozit pentru HoReCa sau o grilă banală de impozitare a veniturilor populației, nu pot fi apreciate din punctul de vedere al atingerii scopului, a spus Reidman.
„Nici din acțiunile întreprinse nu este clar ce scopuri și-a propus Guvernul. De aceea nici nu este clar dacă această inițiativă fiscală este în concordanță cu scopurile sau împotriva acestora, dacă este în defavoarea sau contribuie la realizarea lor. Atmosfera devine încordată, fapt ce nu este favorabil pentru activitate”, a menționat Reidman.
Potrivit economistului, regula de aur a politicii bugetar-fiscale spune că guvernul poate lua cu împrumut atâția bani câți este în stare să investească. Împrumuturile pentru soluționarea problemelor curente sunt o mare greșeală.
„Cu mare părere de rău, în ultimii nouă ani, guvernele noastre nu au respectat această regulă. Ele au luat cu împrumut bani inclusiv pentru necesități curente, ceea ce nu este corect”, a adăugat Reidman.
În afară de aceasta, expertul a spus că există o regulă economicoasă a politicii bugetar-fiscale conform căreia cheltuielile guvernului nu trebuie să depășească veniturile la buget ajustate la coeficientul de dezvoltare.
„Cât m-am aflat în Parlament și câte bugete au fost discutate în ultimii zece ani, eu aveam una și aceeași întrebare. Toți miniștrii finanțelor știau că eu le voi adresa această întrebare când era propus bugetul: „De ce există deficitul și cum aveți de gând să folosiți acest deficit bugetar?” Cu părere de rău, răspunsurile la întrebările mele erau întotdeauna superficiale. Iar deficitul bugetar este un instrument care poate atât să stimuleze, cât și să frâneze dezvoltarea”, a concluzionat expertul.