CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vladimir Filat, încarcerat pentru corupție în Penitenciarul nr.13 din Chișinău, ar putea fi audiat de membrii comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare. Anunțul a fost făcut în această dimineață de președintele comisiei de anchetă, deputatul Alexandru Slusari.
Președintele comisiei de anchetă a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizată la Parlament, că astăzi comisia urmează să decidă dacă îl va audia sau nu pe Filat.
”Dacă decidem ca să-l audiem, probabil că, săptămâna viitoare, îl vom audia pe Filat””, a declarat Slusari.
Potrivit deputatului, o parte dintre membrii comisei consideră că deja s-a acumulat suficientă informație despre frauda bancară, iar Filat poate să vorbească doar niște lucruri ”care îi vor îmbunătăți imaginea”.
”Dacă are documente la subiect, ar trebui să ni le prezintă. Dacă nu, noi deja am înțeles cum stau lucrurile și fără dumnealui”, a declarat Slusari.
”Pentru toți sunt lucrurile evidente. Dar dacă are anumite documente ce a fost în 2012-2013 ar fi bine să ni le prezinte”, a adăugat președintele comisiei de anchetă.
Alexandru Slusari a precizat că dacă se va decide audierea lui Filat, atunci comisia va face o solicitare către Ministerul Justiției pentru a le permite deputaților să intre în Penitenciarul 13, unde va fi audiat fostul premier condamnat pentru corupție.
Filat a scăpat de doi ani de închisoare
Fostul premier moldovean Vladimir Filat, condamnat pentru corupție la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, va ieși din penitenciar mai devreme cu 685 de zile. Decizia a fost luată, la sfârșitul lunii iulie, de judecătorul Constantin Damaschin de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Astfel, Filat urmează să fie eliberat în vara anului 2021.
Decizia instanței de la Ciocana a fost luată în baza plângerii depusă de deținutul Filat împotriva condițiilor de detenție. La baza deciziei judecătorești stă decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), din 28 martie, care a respins ca inadmisibilă cererea depusă de avocații lui Vladimir Filat privind condițiile de detenție.
Potrivit noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală, persoanele care au depus plângeri în fața CEDO, pot depune un nou apel în instanțele naționale pentru a denunța condițiile de detenție. Astfel, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.
Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a menținut, la 12 decembrie 2017, deciziile Judecătoriei Buiucani și a Curții de Apel Chișinău, prin care Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de influență.
La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.
Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.
Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.
Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.