Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situația se complică: Disputele în jurul Curții Constituționale continuă

Alegerea președintelui Curții Constituționale a generat mai multe dispute, după ce un judecător de la Curte a divulgat cum a avut loc procedura de vot.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Judecătorul Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a depus în această dimineață la CC o cerere prin care solicită revizuirea hotărârii cu privire la alegerea președintelui Curții Constituționale.

Luni, 19 august, judecătorii Curții Constituționale l-au ales în calitate de președinte al Curții pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, președintele Curții se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcțiile președintelui în absența acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

În seara zilei de luni, judecătoarea Șova a declarat la un post local de televiziune că ar fi primit unele indicații cum să voteze președintele Curții Constituționale. Totodată, aceasta a povestit cu s-a desfășurat votul pentru președintele Curții, în pofida faptului că legea prevede că președintele CC se alege prin vot secret.

Vladimir Ţurcan este noul președinte al Curții Constituționale

Numire surpriză în Parlament: Un deputat, judecător la Curtea Constituțională>>>

Astăzi, o altă judecătoare a CC, Domnica Manole, a anunțat că a depus o cerere la CC prin care cere revizuirea votului de luni.

”La prima oră a zilei de astăzi am depus cerere privind revizuirea hotărârilor CCM N Ag-6 și Ag-7, din 19 august 2019, privind alegerea președintelui CCM. Sper, că voi fi susținută de colegi”, a declarat Manole.

Domnica Manole își argumentează solicitarea prin faptul că ulterior procedurii de adoptare a hotărârii au devenit cunoscute parțial rezultatele manifestării votului secret la alegerea președintelui CC. Astfel, potrivit lui Manole ”apare suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate”.

Ababei și Țurcan, candidaturile CSM pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

Într-o replică la această situație, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat că ”organele competente trebuie să se autosesizeze imediat și să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influența judecătorii Curții Constituționale, iar persoanele implicate sa fie deferite justiției”

”Până atunci însă, informația prezentată poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC, pentru a evita încă o lovitură puternică asupra credibilității acestei instituții”, a declarat Stamate.

La rândul său, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a declarat că regretă toate aceste dispute care au apărut după alegerea președintelui CC. Potrivit lui Țurcan, aceste afirmații sunt făcute în baza emoțiilor generate de nealegerea judecătorului Șova în funcția de președinte al CC.

În cadrul unui interviu pentru presa locală, Vladimir Țurcan și-a exprimat speranța că spiritele se vor calma, iar la CC se va instaura o atmosferă de conlucrare normală.

Vladimir Țurcan a mai declarat că procedura de alegere a președintelui CC s-a desfășurat conform legii,  fiind respectat secretul votului.

”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională>>>

În ajun, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că alegerea judecătorului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale trebuie să rămână în afara sferei de influență și ingerință a politicului.

Dodon îndeamnă clasa politică să nu admită ingerințe în activitatea Curții Constituționale

”Cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale Curții Constituționale, fără preferințe sau animozități personale afișate public”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui țării, deciziile și alegerile echipei de judecători ai Curții Constituționale sunt în afara sferei de influență și ingerință a politicului.

”Doar în așa mod vom putea promova o reformă autentică a justiției, când judecătorii vor fi imuni politic și eficienți profesional”, susține șeful statului.

Juristul Victor Pușcaș a declarat pentru studioul de radio Sputnik Moldova că Vladimir Țurcan este potrivit pentru a ocupa această funcție și că nimeni nu poate obliga judecătorul constituțional și în general orice judecător din Republica Moldova, ”să divulge secretul deliberării lor”.

Vineri, 16 august, noii judecători ai Curţii au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Noii judecători ai Curții Constituționale sunt: Vladimir Țurcan și Domnica Manole (numiți de Parlament), Eduard Ababei și Serghei (numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii), Liuba Şova şi Nicolae Roşca (numiţi de Guvern).

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.