Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine sunt candidații Guvernului pentru funcția de judecător la CC – patru în loc de doi

Joi la Guvern au avut loc interviuri cu candidații la funcția de judecător al Curții Constituționale. Evaluarea acestora s-a încheiat mult după miezul nopții, iar alegerea celor doi candidați s-a dovedit a fi o misiune imposibilă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Comisia de concurs a început procesul de intervievare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale joi, la ora 12:00. Deși rezultatele concursului urmau să fie anunțate în jurul orei 23:45, conferința de presă a avut loc mult după miezul nopții. Comisia nu a reușit însă să identifice doi câștigători.

Un ex-ministru al Justiției și un secretar de stat, judecători la Curtea Constituțională

Membrii Comisiei au făcut declarații la ora 01:10, după finalizarea evaluărilor. Premierul Maia Sandu a explicat să lucrările Comisiei au trebuit să se încheiate la o oră atât de târzie deoarece regulamentul prevede clar că toate interviurile trebuie să aibă loc într-o singură zi. Comisia urma să selecteze doi candidați din cei 12, însă a anunțat că va propune Guvernului o listă scurtă din patru candidați, deoarece toți aceștia au acumulat un punctaj foarte apropiat. Aceștia sunt Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu, și Nicolae Roșca.

Guvernul urmează să decidă, în ședința de săptămâna viitoare, cine dintre cei patru candidați vor ajunge judecători la Curtea Constituțională.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, nterviurile au durat aproximativ 40 de minute cu fiecare dintre cei 12 candidati.

Comisia a fost constituită din următorii membri: premierul Maia Sandu, ministrul Justiției, Olesea Stamate, secretarul general adjunct al guvernului, Roman Cazan, avocatul poporului, Mihail Cotorobai (drept de vot consultativ), expertul în drept public, Nicolae Osmochescu, doctorul în drept, Octavian Cazac, președintele Centrului de Resurse juridice, Vladislav Gribincea, și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani.  Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. În data de 2 iulie, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au inițiat concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

Moldova are nevoie de o altfel de Curte Constituțională

Candidaturile Parlamentului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională sunt fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu.  Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmează să fie acceptate de plenul Parlamentului. La concursul organizat de Parlament s-au înscris 16 persoane, iar una s-a retras din competiție în ziua în care s-a desfășurat concursul.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe avocatul Eduard Ababei și conferențiarul universitar Serghei Țurcan pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia CSM a fost luată în urma unui concurs la care au participat 16 candidați.

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.