Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mergeți în vacanță: Iată ce trebuie să știți la trecerea frontierei

De regulă, luna august este perioada concediilor și mulți moldoveni pleacă în călătorie peste hotarele țării, inclusiv împreună cu copii. Oamenii legii vin cu mai multe recomandări pentru cei care pornesc la drum, respectarea cărora îi va feri de unele situații neplăcute.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Pe parcursul verii, angajații Poliției de Frontieră au venit în repetate rânduri cu recomandări pentru participanții la traficul transfrontalier, inclusiv în privința actelor de călătorie, dar și a punctelor de trecere pentru care ar trebui să opteze.

Astfel, pentru ca cei care pornesc la drum să nu riște să fie întorși la frontieră și să-și facă deplasarea pe cât se poate mai confortabilă, oamenii legii atenționează asupra următoarelor aspecte

Moldovenii așteaptă ore în șir la hotar pentru a intra în țară: Ce promite Andrei Năstase

- verificarea din timp a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.

- agențiile de turism sunt îndemnate să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.

- pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta la coadă cu alte tipuri de mijloace de transport.

- în cazurile în care au întrebări cu privire la situația existentă în punctele de trecere, călătorii urmează să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.

Cu copiii, în vacanță

Totodată, Poliția de Frontieră amintește că un părinte care își însoțește copiii la odihnă peste hotare nu are nevoie de acordul celuilalt părinte. Aceste prevederi legale sunt deja în vigoare de mai mult timp, însă nu toată lumea cunoaște acest lucru.

Important pentru cei care pleacă în Ucraina: Cum vor trece controlul la frontieră

"Acordul ambilor părinți este necesar doar în cazul în care minorul pleacă să se stabilească cu domiciliul în străinătate", a precizat într-un interviu pentru  Sputnik Victor Apostu, ofițer principal în cadrul Direcției control a frontierei.

Totodată, oamenii legii atenționează că, în cazul în care planificați o călătorie cu copiii minori, trebuie să vă asigurați neapărat că pașaportul este perfectat pe numele lor. Poliția de Frontieră amintește că, din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților.

Ar mai trebui să ținem cont de faptul că în această perioadă punctele de trecere a frontierei sunt foarte aglomerate. Pentru a scurta timpul de așteptare, este recomandată tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor.

Aplicația "TRAFIC ONLINE" de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră prezintă media timpului de așteptare în punctele de trecere pentru toate categoriile de mijloace de transport.