Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul cazurilor de boli diareice acute, în creștere în Moldova

În Moldova a crescut numărul de cazuri de morbiditate cu boli diareice acute. ANSP a raportat o creștere a cazurilor de BDA de la 658 la 738.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Săptămâna trecută, în Moldova, a crescut numărul de cazuri de morbiditate cu boli diareice acute (BDA). Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a raportat o creștere a cazurilor de BDA de la 658 la 738.

ANSP continuă supravegherea epidemiologică la holeră și BDA, inclusiv monitorizarea circulației agenților cauzali ai acestora în populație și mediul înconjurător.

În Chişinău au fost înregistrate cinci focare de boli diareice acute

În 12 raioane morbiditatea cu BDA a depăşit indicele mediu pe ţară, ce constituie 18,9 cazuri la 100 de mii de populație. În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină copiii de vârstă 0-17 ani și constituie 58,4%.

De asemenea, au fost colectate 59 de probe din obiectele mediului înconjurător, dintre care în 16 a fost depistat vibrionul holeric patogen. Probele cu rezultat pozitiv au fost colectate din raioanele Căușeni, Comrat, Taraclia – câte 2; Chişinău, Bender, Anenii Noi, Ialoveni, Soroca, Leova, Hâncești, Dubăsari, Râbnița, Slobozia – câte una.

”Rezultatele obținute indică la o circulație activă a agentului microbian în mediul ambiant cu menținerea riscului dezvoltării și răspândirii vibrionului holeric patogen”, avertizează ANSP.

În perioada de raportare a avut loc și o izbucnire epidemică de BDA, cu afectarea a 5 persoane, cu vârstele cuprinse între 3 și 27 de ani. Aceste persoane au participat la un eveniment de familie, organizat la o cafenea din Comrat. Toți bolnavii au fost internați la Spitalul din Comrat.

”Agentul etiologic al izbucnirii de BDA urmează a fi identificat la finalizarea investigațiilor de laborator, susțin specialiștii de la ANSP.