Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine sunt candidații Guvernului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

Concursul de selectare al candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale va fi organizat de Guvern la data de 6 august. Guvernul trebuie să selecteze doar doi din cei 13 candidați admiși la concurs. Iată cine sunt aceștia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Comisia specială constituită în Guvern a admis 13 candidați la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

Prima ședință a comisiei de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului a avut  loc în ajun. Guvernul anunță printr-un comunicat de presă că în  urma examinării în ședință a dosarelor depuse de către candidați, comisia a decis admiterea la concurs a următoarelor persoane:

  1. Strulea Maria                          
  2. Postica Alexandru                   
  3. Roșca Nicolae                         
  4. Corj Mihail                    
  5. Cimil Dorin                    
  6. Serbenco Eduard                     
  7. Guștiuc Andrei                        
  8.  Grosu Vladimir                       
  9. Șova Liuba                    
  10. Groza Andrei                          
  11.  Buruiană Mihail                      
  12. Pavel Dumitru                         
  13.  Bostan Galina                         

Sputnik precizează că doi dintre candidații care au fost admiși la concurs  au fost numiți, săptămâna trecută, de Parlament în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre Dorin Cimil și Dumitru Pavel. Ulterior, Cimil a fost ales de membrii CEC președintele al Comisiei Electorale Centrale.

”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională

Concursul de selectare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului se va desfășura pe data de 6 august. Acesta va consta din competiția dosarelor și interviuri cu toți candidații.

Potrivit sputnik.md, din comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului fac parte prim-ministrul Maia Sandu, ministrul Justiției, Olesea Stamate, secretarul general adjunct al Guvernului responsabil de actele guvernamentale, Avocatul Poporului, doi reprezentanți ai societății civile delegați de Platforma Societății Civile a Parteneriatului Estic, un fost judecător al Curții Constituționale cu reputație ireproșabilă și un doctor în drept cu reputație ireproșabilă.

Noutatea pe care o introduce Guvernul la acest concurs este că această comisie de concurs va fi asistată de către un psiholog și un specialist în managementul resurselor umane.

Din cei 13 candidați admiși la concurs, Guvernul trebuie să selecteze doar doi.

Igor Dodon a anunțat cine vor fi noii judecători ai Curții Constituționale

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din 6 judecători, numiți pentru un mandat de șase ani.  Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. În data de 2 iulie, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au inițiat concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

Demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale: A fost publicată decizia>>>

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale anunțau despre demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, își dădea demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

Demisiile au survenit în urma insistențelor noii guvernări PSRM-ACUM, care a acuzat Curtea de complicitate la ”puciul anticonstituțional” pus la cale de Partidul Democrat, care s-a aflat la guvernare din ianuarie 2016 și până în iunie 2019. Majoritatea parlamentară a învinuit foștii magistrați de la Curtea Constituțională de alimentarea crizei politice prin care a trecut țara după alegerile din 24 februarie și de partizanat în favoarea Partidului Democrat. O comisie specială de anchetă creată în Parlament va investiga dacă magistrații de la CC au fost sau nu complici la, așa cum spun exponenții coaliției PSRM-ACUM, puciul anticonstituțional.