Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă: Infecție cu un virus mortal, la frontiera cu țara noastră

Un prim caz de infectare cu un virus extrem de periculos, transmis prin înțepătiura de țânțar, a fost înregistrat la Galați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. În Galați, România, a fost înregistrat primul caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon. Cazul a fost confirmat de specialiști, potrivit digi24.ro.

Potrivit Centrului român de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 3 iunie – 18 iulie a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile. Cazul confirmat a fost înregistrat la un bărbat de peste 80 de ani din Galați.

Atenție! Un nou virus periculos la hotar cu Republica Moldova - Sunt deja victime

Specialiștii recomandă populației să evite pe cât posibil expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să folosească substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, precum și substanțe insecticide în locuință și în jurul locuinței, să folosească plase de protecție la ferestre, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Anul trecut, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile, care se transmite prin înțepătura mai multor specii de țânțari.

Recent, Grecia a fost alertată din cauza pericolului de infestare cu virusul West Nile, răspândit de țânțari. În toate aeroporturile din țară, turiștii sunt informați despre pericolul și metodele de prevenire a bolii. Populația este sfătuită să se ferească de înțepăturile țânțarilor, inclusiv prin aplicarea pe corp a spray-urilor și unguentelor ce alungă insectele.

Atenție în timpul plimbărilor: Iarba e plină de paraziți care transmit o infecție gravă

Simptome care trebuie să îngrijoreze

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific împotriva virusului West Nile. Simptomele, în cazul formelor severe ale bolii, includ dureri de cap, febră, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară şi paralizie. De menționat însă că 80% din persoanele infectate nu au simptome.

În 2018, aproximativ 400 de europeni au murit din cauza virusului West Nile. Peste 300 de oameni au fost infectați cu virusul West Nile în Grecia, iar 50 de persoane au decedat. De asemenea, în România, Italia, Cipru și Serbia a fost înregistrată o sporire a cazurilor de infectare cu virusul West Nile.

Cum acționează virusul West Nile

Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii.