Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Consiliul UE suspendă dialogul cu Ankara din cauza situației din Cipru - Turcia nu renunță

Cearta dintre Republica Cipru și Turcia a escaladat în 2011 când au fost descoperite depozite de gaz pentru prima oară pe coasta insulei. Ankara respinge însă pretențiile de Zonă Economică Exclusivă ale Nicosiei.
Sputnik

BRUXELLES, 17 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. În replică la continuarea forajelor realizate ilegal de către Turcia în apele teritoriale ale Ciprului, Consiliul UE a anunțat suspendarea dialogului la nivel înalt cu Ankara, relatează Sputnik în ediția franceză.

Consiliul UE a decis pe 15 iulie să nu continue pentru moment dialogul la nivel înalt cu Turcia din cauza forajelor pe care Ankara le desfășoară în apele teritoriale ale Ciprului.

”În lumina forajelor ilegale existente sau a celor noi, Consiliul decide să suspende negocierile asupra unui acord global de transport aerian și să nu continue reuniunile consiliului de asociere și nici reuniunile la nivel înalt în cadrul dialogului dintre UE și Turcia”, spune Consiliul într-un comunicat.

Erdogan anunță când se va încheia livrarea S-400 în Turcia, sisteme care ”vor întări NATO”

Anterior, miniștrii de Externe ai UE aprobaseră sancțiuni împotriva Turciei pentru explorarea zăcămintelor de hidrocarburi situate în zona economică exclusivă a Ciprului. Potrivit revistei germane Focus, măsurile sectoriale implică, printre altele, reducerea finanțării din partea UE și suspendarea negocierilor asupra unui acord al serviciilor aeriene.

Două nave de foraj turcești, Yavuz și Fatih, se găsesc în prezent în zona economică exclusivă a Ciprului. Dacă Grecia și Cipru consideră forajele drept o provocare, Turcia consideră că are dreptul la resursele naturale din regiune.

Iată însă că decizia Consiliului UE de a suspenda discuțiile la nivel înalt cu Ankara nu va afecta determinarea Turciei de a-și continua activitățile în Mediterana de Este, după cum spune ministrul de Externe turc, potrivit Sputnik Internațional

”Decizia UE de a suspenda discuțiile la nivel înalt cu Turcia nu va afecta determinarea noastră de a continua activitățile cu hidrocarburi în Mediterana estică. Turcia va continua să își apere drepturile și drepturile turcilor ciprioți, și chiar își va intensifica activitățile în această direcție”, se spune într-o declarație a ministrului citată de Agenția Anadolu.

Cearta dintre Republica Cipru și Turcia a escaladat în 2011 când au fost descoperite depozite de gaz pentru prima oară pe coasta insulei. Ankara respinge însă pretențiile de Zonă Economică Exclusivă ale Nicosiei.

Eveniment istoric: Turcia condamnă o decizie a Statelor Unite - Criză în NATO

Cipru a fost divizată între comunitățile greacă și turcă din 1974, deși republica de nord susținută de Turcia nu a fost recunoscută internațional. Republica Cipru, care de jure are suveranitatea asupra întregii insule, a intrat în UE în 2004.

În mai puțin de trei luni, Turcia a trimis două nave să exploreze zăcămintele de gaz din vecinătatea coastei de nord-est a Ciprului, pe care o consideră ca fiind platforma sa continentală, ceea ce a atras criticile dure ale Ciprului.

Consiliul UE a cerut în mod repetat Turciei să respecte drepturile Ciprului referitor la forajele Ankarei. În iunie, el a cerut Comisiei Europene și altor instituții să pregătească opțiuni de reacție împotriva Turciei.