CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Maxim Lebedinschi, Pavel Dumitru și Dorin Cimil vor fi noii membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a avizat în ședința de astăzi proiectele de hotărâre cu privire la numirea acestora în funcția de membru al CEC. La ora 14:00, Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a-i confirma în funcție pe noii membri CEC.
Maxim Lebedinschi este în prezent Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. Lebedischi este licențiat în Drept. Și-a făcut studiile universitare și postuniversitare la USM și ULIM. A fost consilier netitular al fracțiunii parlamentare PSRM, reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală, reprezentant al deputaților în Parlament în fața Curții Constituționale. Este avocat și conducător al Biroului Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”.
Dorin Cimil este doctor în Drept, conferenţiar universitar la USM. Este specializat în drept civil, dreptul contractelor, calificarea raporturilor civile. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov”. Și-a obținut licenţa în drept la Universitatea de Stat din Moldova. Cimil este avocat al BAA „Facultatea de Drept”.
Dumitru Pavel este jurist și avocat, șef al Cabinetului de Avocați ”Pavel Dumitru”. A mai deținut funcția de asistent al judecătorului CSJ. Este licențiat în Drept la USM.
Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după ce președintele Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul CEC, Iurie Ciocan, și-au depus mandatele din funcția de membru al CEC. Parlamentul a luat act de aceste demisii pe data de 5 iulie.
Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.
Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.