Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consiliul Superior al Procurorilor, despre demiterea Procurorului General

Consiliul Superior al Procurorilor se întrunește joi, 11 iulie, în ședință pentru a discuta despre soarta procurorului general, Eduard Harunjen.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se va întruni joi, 11 iulie, în ședință în cadrul căreia urmează să discute și despre și despre demiterea procurorului general, Eduard Harunjen, solicitată de Parlamentul Republicii Moldova. Ședința va începe la ora 10:00 și va fi organizată în sediul Procuraturii Generale.

Pe ordinea de zi a ședinței CSP sunt două chestiuni:

  • Validarea mandatului de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor. Raportor – doamna Inga Furtună
  • Examinarea cererii din 09.07.2019 depuse de membrii Consiliului Superior al Procurorilor privind unele informații lansate în spațiul public. Raportor – domnul Dumitru Pulbere

Parlamentul Republicii Moldova a susținut cu 56 de voturi Hotărârea cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de procuror general a lui Eduard Harunjen. Documentul a fost elaborat și votat de deputații din coaliția majoritară PSRM – ACUM.

Potrivit deputaților, Harunjen nu a întrunit condiția prevăzută de Legea cu privire șa Procuratură atunci când a fost numit în funcția de procuror general. Parlamentarii au constatat că, înainte de a fi numit procuror general, Harunjen a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor, lucru interzis de lege care spune că pentru funcția de procuror general poate candida persoana care, în ultimele șase luni, NU a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Ministrul de Interne, un ultim mesaj către Procurorul General

Parlamentarii au constat că, înainte de a fi numit în funcția de procuror general, Eduard Harunjen timp de nouă luni a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor, fapt ce încalcă prevederile legii. Potrivit CV-ului său, Harunjen a exercitat din iulie 2015 funcția de prim-adjunct al procurorului general, iar după demisia lui Corneliu Gurin, în data de 26 februarie 2016, a preluat funcția de procuror general interimar. Deputații au constatat că, potrivit Legii cu privire la Procuratură, Harunjen a fost, de drept, din februarie 2016, de la începerea exercitării interimatului funcției de procuror general până la numirea sa în funcția de procuror general, membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016.

Prin decizia sa, Parlamentul îi recomandă președintelui țării, Igor Dodon, să emită ”decretul privind constatarea încetării raporturilor de serviciu în circumstanțe ce nu depind de voința părților în privința procurorului general, Eduard Harunjen, în legătură cu încălcarea condiției prevăzute la articolul 17, alineat 1, litera e) din Legea cu privire la Procuratură”.

Totodată, hotărârea Parlamentului va fi remisă și Consiliului Superior al Procurorilor.

Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a solicitat, încă acum două zile, președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, convocarea unei ședințe pentru a pune în discuție demersurile sale legate de activitatea Procuraturii în general și a lui Eduard Harunjen, în special.

”Consiliul Superior al Procurorilor să pună în discuție subiectele expuse în sesizare, să dispună înregistrarea sesizări împotriva Procurorului General în Registrul nr.1 al CSP și să desemneze în conformitate cu art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală și art.34 alin.(5) din Legea cu privire la Procuratură un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea și să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă”, a menționat ministrul de Interne.

Reieșind din caracterul excepțional al subiectului, ministrul a solicitat ca ședința CSP să fie mediatizată, inclusiv cu prezența reprezentanților presei în sală.

Adevăratul motiv pentru care va fi demis din funcție Procurorul General>>>

”Recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ”, a declarat Năstase.

Ministrul de Interne a mai solicitat audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM.

Va fi sau nu viitorul Procuror General cetățean al Republicii Moldova: Ce spune Guvernul

Năstase a solicitat ca această ședință să aibă loc pe data de 9 iulie, însă conducerea CSP a respins propunerea cu precizarea că ”este un organ independent, parte a autorității judecătorești, statutul și mandatul căruia sunt reglementate de Constituție, fiind a priori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”.