Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Vor dezlocui oare de pe piața Rusiei vinurile moldovenești pe cele georgiene

Rusia a prelungit încă pe jumătate de an actualul regim de anulare a taxelor vamale la un șir de mărfuri moldovenești. Măsurile au intrat în vigoare de la 1 iulie, fiind valabile și pentru produsele de vinificație.
Sputnik

Rusia a prelungit pe încă jumătate de an regimul vamal ce prevede anularea taxelor vamale pentru un șir de mărfuri moldovenești. Măsurile au intrat în vigoare din 1 iulie, fiind valabile și pentru produsele de vinificație.

Aceste facilități vamale le-au permis exportatorilor autohtoni să economisească deja milioane de lei.

Vinul moldovenesc, tot mai căutat în exterior. Unde ajung cele mai multe sticle

Așa că fermierii moldoveni pot sta fără grijă. Dar fiind că din 1 iulie a intrat în vigoare norma ce prelungește regimul preferențial de comerț cu Rusia, mărfurile vor putea fi exportate fără taxe vamale până la sfârșitul anului.

Ce-i drept, deocamdată doar unele categorii de mărfuri, de exemplu, legume, mere și produse de vinificație.

Însă Chișinăul și Moscova intenționează să extindă, cu timpul, această listă. Regimul preferențial le-a permis deja exportatorilor moldoveni să economisească milioane de lei. A crescut substanțial și volumul exporturilor. În ianuarie – mai 2019 exportul produselor de vinificație a crescut cu 52% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018.

Astfel vinurile moldovenești vor continua să-i bucure pe consumatorii din Rusia. Dar acest fapt ar trebui oare să-i îngrijoreze pe vinificatorii georgieni? Deocamdată nu este clar.

Un lucru este sigur: cel puțin, o concurența sănătoasă este asigurată.