Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Revoltător: Iată ce le spun unii angajatori femeilor cu copii mici

Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice a lansat studiul „Mamele cu copii de vârstă preșcolară: între serviciu și obligațiuni familiale”. Statisticile sunt de-a dreptul îngrijorătoare.
Sputnik
Revoltător: Iată ce le spun unii angajatori femeilor cu copii mici

Studiul „Mamele cu copii de vârstă preșcolară: între serviciu și obligațiuni familiale” abordează tema reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie. Acesta a fost realizat în perioada februarie-martie curent, fiind intervievate 1047 de mămici din municipiul Chișinău, care au copii de vârstă preșcolară.

Important. Indemnizații mai mari la nașterea copiilor

Majoritatea participantelor la studiu spun că își doresc să revină în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului. Motivul principal care le determină să revină cât mai curând la muncă este necesitatea de a câștiga bani.

Totuși, revenind la serviciu ele se confruntă cu o multitudine de probleme. Femeile trebuie să-și ia uneori concediu medical pentru a sta acasă cu copilul dacă acesta s-a îmbolnăvit. Unii angajatori se arată deranjați de acest fapt. În urma studiului efectuat s-a constat că o femeie a stat acasă cu copilul aproximativ 14 zile pe parcursul întregului an.

''Unii angajatori le spun direct: vrei să revii în câmpul muncii atunci angajează o bonă sau stai cu copilul acasă. Astfel, 49,5% din femeile participante la studiu au spus că au fost nevoite să meargă la lucru, în loc să-și ia concediul medical pentru a sta acasă cu copiii", a subliniat Inga Chistruga-Sînchevici.

Amintim că din 1 iulie 2019 părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului dar decid să se încadrează în câmpul muncii, primesc și indemnizația, și salariul.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului este realizat opțional, și anume:

  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an și în cuantum de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani - până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Mai multe informații despre problemele identificate în urma studiului „Mamele cu copii de vârstă preșcolară: între serviciu și obligațiuni familiale” aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș