Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Compus periculos în sarea din Moldova: Provoacă anemie ori se transformă în otravă – Foto

În magazine se vinde sare de bucătărie ce conține un ingredient potențial periculos pentru sănătatea umană. Ce spun chimiștii și specialistul de la ANSA.
Sputnik

În magazine din Chișinău se vinde sare de bucătărie ce conține o substanță potențial periculoasă pentru sănătate - ferocianură de potasiu. Odată ajunsă într-un mediu bazic, inclusiv în organismul uman, ferocianura de potasiu intră într-o reacție chimică din care rezultă cianura de potasiu – o otravă mortală.

Socialiștii propun ieșirea la pensie pe vechi: Moldovenii nu mai rezistă fizic

Ferocianura de potasiu nu este menționată în mod expres, fiind trecută sub codul E536 pe ambalajul sării de bucătărie. Producătorii prezintă E536 drept un ingredient care asigură păstrarea texturii fine a sării.

Chiar dacă sarea de bucătărie nu conține cantități mari de ferocianură de potasiu, urmările oricum pot fi resimțite atunci când se acumulează în organism: consumatorul devine anemic, potrivit explicației unui chimist.

„Ferocianura va lega fierul din hemoglobina sângelui” și majoritatea celor care vor consuma această sare riscă „să devină anemici, apoi... vor trece pe mâna industriei farmaceutice!”, semnalează pe o rețea de socializare cercetătorul Victor Ciornea, de la Institutul de Chimie al Academiei de Științe din Moldova (AȘM).

Chimistul a precizat din ce magazin a cumpărat respectiva sare de bucătărie și a postat fotografii cu ambalajul produsului.

Iolanta Balan, cercetător la Institutul de Chimie al AȘM, a declarat pentru Sputnik că „orice cianură este toxică”. După semnalarea cazului de către Victor Ciornea, ea a mers prin mai multe magazine din Chișinău și a constatat că sarea de bucătărie de la mai mulți producători conține ferocianură de potasiu. Este vorba de sarea fină, atât sare gemă (de carieră), cât și sare de mare, importată din mai multe state ale lumii. Sarea de mare mășcată nu are trecut pe ambalaj ingredientul E 536.

De ce moldovenii își pierd dinții din fragedă tinerețe

Menționam mai sus că ferocianura de potasiu (E 536) intră într-o reacție chimică din care rezultă cianura de potasiu – o otravă mortală. Potrivit Wikipedia, „capsulele folosite de agenții secreți conțineau între 100 și 250 de mg de cianură de potasiu, având un efect mortal (140 mg) imediat la om”.

Potrivit literaturii de specialitate, otrăvirea cu cianură de potasiu nu este depistată în urma autopsiei, pentru că această substanță chimică se transformă în final în alți compuși, inofensivi, a menționat Iolanta Balan.  

Răspunsul specialistului de la ANSA

Contactat de Sputnik, Sergiu Sîrghi, șeful Direcției unități de comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a declarat că va monitoriza cazul sării de bucătărie ce conține ferocianură de potasiu.

Responsabilul a explicat că orice produs alimentar ajuns pe rafturile magazinelor trece printr-un sistem de verificare al ministerului responsabil de sănătate.

Sergiu Sîrghi a precizat că utilizarea ferocianurii de potasiu în produsele alimentare nu este interzisă, dar că, firește, contează să fie respectată concentrația maximă admisă.