CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni astăzi, 5 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a ședinței forului legislativ sunt, printre altele, trei proiecte de hotărâre cu privire la încetarea calității de membru a Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Astfel, Parlamentul va lua act de demisia președintelui CEC, Alina Russu, a vicepreședintelui CEC, Rodica Ciubotaru, și a membrului CEC, Iurie Ciocan.
Președintele și vicepreședintele CEC au anunțat, săptămâna aceasta, că își depun mandatul de membru al CEC. La baza demisiei acestora stă dezacordul cu privire la modificările pe care urmează să le facă Parlamentul la legislația electorală. În primul rând, este vorba despre statutul membrilor CEC, care, dacă vor fi adoptate de Parlament modificările propuse, vor fi demiși din funcție de deputați și nu în baza unei decizii de judecată cum este în prezent. În opinia membrilor CEC, astfel se atentează la independența exercitării mandatului de membru al Comisiei și subminează autoritatea instituției electorale.
”În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare”, a declarat Alina Russu în ziua în care și-a depus mandatul.
Pe data de 28 iunie, un al membru al CEC, Iurie Ciocan, și-a prezentat cererea de demisie. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a adoptat, în cadrul ședinței de joi, proiectele de hotărâre cu privire la încetarea calității de membru al CEC a Alinei Russu și al lui Iurie Ciocan.
Mandatele celor trei membri ai CEC urmau să se încheie în anul 2021.
Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.
Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.