Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cea mai mare prăbușire a leului moldovenesc din ultimii patru ani: Ce va urma

Creșterea cererii de valută, consum care nu este acoperit de venituri, precum și menținerea artificială a cursului leului înainte de alegerile parlamentare au dus la devalorizarea bruscă a monedei naționale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 iul – Sputnik. În perioada aprilie – iunie 2019, moneda națională a Republicii Moldova a depășit două praguri psihologice: cursul dolarului a trecut de 18 lei, iar euro de 20 de lei. În timp ce la sfârșitul lunii martie dolarul american era vândut cu 17,29 lei, iar euro cu 19, 49 lei. Astfel, în intervalul aprilie – iunie, moneda națională s-a depreciat cu 5,3% față de cele două valute de referință.

Ce rezerve valutare are Banca Națională a Moldovei și cât vor costa luni euro și dolarul

În trimestrul doi al anului în curs, leul moldovenesc a trecut prin „cea mai serioasă depreciere din ultimii patru ani”, consideră analistul economic Veaceslav Ioniță.

Cum se explică această cădere a leului moldovenesc

Potrivit expertului, deprecierea este legată de creșterea cererii de valută din partea agenților economici.

De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi
Ioniță este de părerea că, în afară de aceasta, cursul leului a fost influențat consumul populației, care nu este acoperit de venituri. Cu alte cuvinte, creditele de consum au intrau în măsură mai mare parte pe piața valutară, creând un deficit valutar.

Analistul susține că în ajunul alegerilor Banca Națională a Moldovei (BNM) „a menținut artificial cursul leului”.

„În perioada decembrie 2018 – februarie 2019, când s-a înregistrat cel mai semnificativ deficit de valută, leul moldovenesc, în loc să se deprecieze, chiar s-a întărit”, a punctat Ioniță.

De menționat că, în mai puțin de o lună – de pe 26 aprilie până pe 31 mai – BNM a utilizat 14 milioane de dolari pentru a interveni pe piața valutară internă.

„Din punct de vedere economic este complicat de argumentat această intervenție excesivă a BNM. Însă, fără îndoială, după alegeri ne-am pomenit cu o devalorizare bruscă, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Ioniță.

Piața valutară reacționează la evenimentele politice

Potrivit expertului, „rolul BNM nu este de a menține artificială și cu orice preț rata de schimb, ci în implicare în vederea evitării fluctuațiilor bruște. Însă anume acest lucru nu l-a făcut BNM”.

Răspunsul BNM la știrea Sputnik despre lipsa leilor la casele de schimb valutar

„Piața noastră valutară se află sub influența puternică a ciclurilor politice, deoarece agenții economici preferă, în ajunul alegerilor, să-și protejeze economiile în valută”, a spus Ioniță.

Potrivit analistului, în momentul de față cererea anuală de valută în Moldova constituie 2,2 miliarde de dolari, ceea ce depășește indicele anilor precedenți.

Cum va evolua leul moldovenesc

Analistul afirmă că „în momentul de față creșterea cererii de valută a încetinit, oferta rămâne înaltă și este mare probabilitatea unor intrări suplimentare de valută sub formă de granturi și împrumuturi de stat, ceea ce va calma piața valutară”.

În opinia economistului, în următoarele luni leul va trece prin fluctuații constante, cu tendințe de depreciere față de dolar și euro. Totodată, în august leul moldovenesc se va consolida nesemnificativ datorită vânzărilor masive de valută de către populație.