Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul pregătește terenul pentru alte nouă demisii de rezonanță

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat Raportul de activitate al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Ce decizii au luat deputații după aceste audieri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a respins astăzi, 3 iulie, Raportul de activitate al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru anul 2018. Deputații din comisie au organizat audieri la care au fost invitați și membrii CCA.

Propunerea de a respinge Raportul CCA a venit din partea deputatului ACUM Maria Ciobanu, care a fost susținută de șase deputați din comisie, iar unul s-a abținut.

Codul serviciilor media audiovizuale din Moldova va fi expertizat de Consiliul Europei

Totodată, Ciobanu a propus să fie inclus în avizul Comisei și propunerea cu privire la demisia tuturor celor 9 membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Președintele comisiei, deputatul socialist Adrian Lebedinschi, a declarat că toate aceste propuneri vor fi incluse în avizul  Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media care va fi prezentat în plenul Parlamentului.

”Ulterior, coordonăm cu conducerea Parlamentului când va avea loc audierea Raportului de activitate al CCA pentru anul 2018”, a declarat Lebedinschi.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Comisia a decis să creeze un grup de lucru care va verifica modalitatea de organizare și desfășurare a licitației de selectare a companiei care efectuează măsurarea cotelor de audiență, situația financiară și modalitatea de utilizare a finanțelor publice la IPNA Compania Teleradio-Moldova în contextul implementării unei hotărâri a Curții de Conturi, cum își exercită atribuțiile funcționale Consiliul de Supraveghere a IPNA Teleradio-Moldova și va verifica corespunderea membrilor CCA condițiilor de alegere a lor în funcție.

”Trebuie să vedem dacă au fost respectate sau nu condițiile de numire în funcție a membrilor CCA”, a declarat președintele comisiei.

Lebedinschi le-a mai solicitat tuturor persoanelor disponibile, în urma discuțiilor care au avut astăzi în comisie, să conlucreze cu deputații din comisie în scopul elaborării modificărilor la legislația națională ”ca mass-media să funcționeze echidistant și corect”.

Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență>>>

”Astfel ca la ședințele următoare ale comisiei să examinăm toate propunerile care vor fi, iar până la sfârșitul lunii iulie să avem o claritate și să putem purcede la dezbateri publice”, a declarat președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Amendamentele se vor referi în primul rând la Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova.