Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfaturi utile pentru sănătate - Cel mai eficient mod de a face faţă caniculei

Europa a fost lovită de un val extrem de căldură, care a afectat si ţara noastră, indicele de temperatură-umezeală depăşind pragul critic în mai multe zone. Sputnik vă oferă sfaturi utile care vă vor ajuta să faceţi faţă caniculei, pentru a evita apariţia unor probleme de sănătate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Cele mai afectate ţări sunt Franţa, Italia, Spania, Germania, unde s-au înregistrat noi recorduri de temperaturi.

Alertă: Moldovenii din Franţa - Aproape toată ţara este sub cod portocaliu de caniculă

În perioadele de caniculă este necesar să vă hidrataţi bine. Iată ce este recomandabil să beţi, să mâncaţi şi ce măsuri trebuie să luaţi pentru a vă proteja de efectele dăunătoare ale caniculei. Lista de recomandări este întocmită de Sputnik France:

Ce să beţi

Pentru ca temperatura organismului să scadă, trebuie să beți mai multe lichide. Dacă nu vă este sete nu înseamnă că nu trebuie să vă rehidratați. Studiile medicilor Patrick Ritz și Gilles Berrut de la Spitalul Universitar din Angers arată că deshidratarea afectează creierul. Când este caniculă, medicii recomandă să bem mai multă apă și să fim vigilenți. Pentru a vă rehidrata organismul, consumați lichide bogate în sodiu.

În medie, se recomandă consumul a unui litru până la 1,5 litri de apă pe zi. La peste 38 de grade Celsius, trebuie să adăugați cu o jumătate de litru mai mult pe zi.

Însă nu toate băuturile sunt recomandabile în aceste cazuri. Alcoolul, cafeaua în cantități mari și băuturile dulci trebuie evitate deoarece acestea sporesc eliminarea apei din corp.

De asemenea, consumul de ceai verde cald ajută la reglarea termică a organismului.

Vreme de foc: Cum se salvează chișinăuienii de caniculă

Alimentele

Alimentele bogate în carbohidrați și proteine trebuie evitate în perioadele de caniculă, deoarece sunt mai greu de digerat, ceea ce slăbește organismul. Se recomandă consumul de fructe și legume bogate în apă, cum ar fi: castraveți, sparanghel, salată verde, pepene verde, varză, căpșuni, roșii și pepene galben. În plus, potrivit bazei de date referitoare la compoziţia alimentelor, bază a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, spre deosebire de apă, aceste fructe și legume conțin și unele săruri de care are nevoie corpul nostru.

Exerciţiile fizice

De asemenea, experții recomandă evitarea deplasării în perioadele de caniculă, însă fără a renunţa la activităţile fizice. Potrivit fiziologului rus Svetlana Smirnova, se recomandă exercițiile aerobice, care furnizează oxigen organismului. Ajută şi plimbările, dimineața sau seara, înotul sau gimnastica. Exerciţiile fizice contribuie la o mai bună termoreglare a organismului.

Îmbrăcăminte

Pentru a asigura o circulație optimă a aerului între țesături și piele, alegeți haine largi și confortabile din stofe naturale (bumbac, in).

Risc sporit de intoxicații alimentare pe timp de caniculă: Recomandările specialiștilor

Răcirea

Când este foarte cald, la suprafața pielii mai mult sânge ajunge pentru a disipa căldura. Michael Sawka, profesor la Institutul de Tehnologie din Georgia, Atlanta, care studiază adaptarea omului la condiții extreme, recomandă să nu ştergem transpirația, ci să o lăsăm să se evapore pentru a răci pielea.

Dacă aveți nevoie de o recuperare rapidă, scufundați-vă brațele în apă rece până la coate, recomandă Sawka. Acest truc, folosit adesea de pompieri și personalul militar în caz de supraîncălzire, poate extrage în mod eficient căldura din corp.

Gadgeturile

Potrivit experților, dispozitive precum computerele, televizoarele și chiar telefoanele inteligente sunt surse puternice de căldură. Pentru a vă răcori, opriți-le.

Petreceţi timpul în muzee şi biblioteci

Mai multe studii arată că sistemul de aer condiționat sporește productivitatea omului. Energia lucrătorilor scade atunci când crește temperatura. Astfel că, în timpul valurilor de căldură, este bine să vă bucurați de mediul răcoros din bibliotecile publice, cafenele, muzee.