Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea de Apel Cahul amână decizia cu privire la arestul lui Ilan Șor

O nouă ședință de judecată în dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul, unde va fi examinată cererea de aplicare a mandatului de arest, a fost stabilită pentru data de 19 iulie, ora 11:00.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Judecătorii de la Curtea de Apel Cahul au anulat astăzi, 26 iunie, ședința de judecată la care urmau să examineze demersul procurorilor anticorupție cu privire la aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis.

Magistrații au amânat ședința stabilită pentru astăzi din cauză că la proces nu s-a prezentat nici Ilan Șor, dar nici avocații săi.

Astfel, o nouă ședință de judecată în dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul a fost stabilită pentru data de 19 iulie, ora 11:00.

Procurorii anticorupție au înaintat astăzi, 26 iunie, un demers către magistrații de la Curtea de Apel Cahul prin care cer aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de procurorul șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor.

Mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Va fi sau nu nevoie de retragerea imunității

Adriana Bețișor a mai declarat pentru Sputnik că Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile, și cote părți care aparțin mai multor companii ce-i aparțin lui Ilan Șor. Sechestru a fost aplicat într-un alt dosar care este investigat de procurorii anticorupție și care ține de frauda din sistemul financiar bancar.

Partidul ”Șor” a emis în această după amiază un comunicat de presă în care menționează că ”liderul formațiunii politice și președintele fracțiunii parlamentare, Ilan Șor, întotdeauna a acționat în numele legii și a colaborat cu organele de anchetă pentru a-și demonstra nevinovăția”.

”Suntem siguri că sancțiunile împotriva politicianului, inclusiv a celor legate de bunurile sale, vor fi anulate în curând, ca fiind neîntemeiate. Nu avem nicio îndoială că dreptatea va triumfa, iar sancțiunile aplicate astăzi vor avea o evaluare politică și juridică adecvată”, se spune în textul trimis de formațiune pe adresa redacției Sputnik Moldova.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis. Magistrații de la Judecătoria Buiucani au dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare. Procurorii au solicitat în prima instanță 19 ani de detenție pentru Ilan Șor.

Prima declarație făcută de Filat despre Plahotniuc după întemnițarea fostului premier

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Ilan Șor a fost ales deputat pe circumscripția uninominală 18. Potrivit legii cu privire la statutul deputatului, pe perioada mandatului parlamentarul se bucură de imunitate. În cazul în care instanța de la Cahul va susține demersul procurorilor anticorupție și va aplica mandat de arest pe numele lui Șor, Procurorul general nu va fi nevoit să solicite Parlamentului retragerea imunității deputatului Ilan Șor. Aceasta pentru că există o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova care statuează că procedura de retragere a imunității parlamentare nu se răsfrânge în cazurile în care sentința a fost aplicată înainte de validarea mandatului de deputat. Astfel, potrivit deciziei Curții, dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale, procedura continuă ca pentru fiecare cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii.