Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date oficiale: Milioane de europeni trăiesc într-o sărăcie absolută

Peste cinci milioane de europeni trăiesc într-o sărăcie absolută, potrivit datelor oferite de Oficiul Național de Statistică din Italia „Istat”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Peste 8,4 la sută din populația Italiei sau cinci milioane de italieni trăiesc într-o ”sărăcie absolută” potrivit datelor din anul 2018, prezentate recent de Oficiul Național de Statistică al Italiei Istat, informează portalul The Local Italia.

Astfel, numărul familiilor care trăiesc în sărăcie a crescut cu trei milioane sau cu 1,8 la sută, cel mai mare indicator înregistrat de Istat începând cu 2005 și dublu față de rata dinaintea crizei.

Istat definește sărăcia absolută ca “o imposibilitate de a procura bunuri și servicii esențiale pentru niște standarde acceptabile de trai”.

Important: Salariu minim pe care îl vor putea primi moldovenii care muncesc în Italia

În aprilie, guvernul italian a propus o schemă a asigurarea unui venit minim garantat în eforturile de combate fenomenul sărăciei, problema care reprezintă unul din cele mai importante puncte ale programului politic Mișcării Cinci Stele (M5S).

Totodată, partidul a propus recent introducerea salariului minim în Italia, acesta nefiind în prezent reglementat de legislația italiană.

În sudul Italiei, unde M5S se bucură de cea mai largă susținere, numărul persoanelor care trăiesc într-o sărăcie absolută a crescut până la 9,6 la sută, potrivit Istat, iar în insule – până la 11 la sută.

A se compara aceste cifre cu nivelul sărăciei în Roma – 6,6 la sută și aproximativ 7 la sută în regiunile de Nord, inclusiv în capitala financiară – Milano.

Numărul italienilor care trăiesc într-o “sărăcie relativă”, cei care au venituri mai mici decât jumătatea din media națională a scăzut ușor la 15 la sută din totalul populației, de la 15,6 la sută în 2017.

Șocant! Italia ar putea ieși din zona euro

Lipsa locurilor de muncă este indicată drept cauza majoră a sărăciei: 28 la sută din șomerii italieni trăiau în sărăcie în 2018, în timp ce în 2017 ponderea acestora era de 26,7 la sută.

Italia se află în a treia recesiune în acest deceniu, începând cu anul 2018, iar rata de șomaj se află azi la un nivel de 10,2 la sută, mai mare decât media în zona euro.

În timp ce nivelul șomajului scade lent, datele statistice arată că muncă prost plătită și precară este în creștere în Italia.