Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolul revenirii lui Plahotniuc sau de ce a fost amânat marșul de duminică din Capitală

După ședința de guvern de astăzi, premierul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase, care este și noul ministru de Interne, au anunțat că marșul anunțat pentru duminică este contramandat. Cei doi au dat câteva explicații, între care au exprimat și un fel de temere că cedarea puterii de către guvernul Filip ar putea fi o farsă, dând de înțeles că vechiul regim ar putea să încerce să revină în forță.
Sputnik

În declarațiile făcute pentru presă, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a numit câteva considerente din care "marșul poporului" anunțat pentru duminică a fost amânat.  

Unul dintre aceste considerente este faptul că mâine este o mare sărbătoare creștin-ortodoxă: Duminica Mare.

"Am decis să-i rugăm pe oameni ca mâine, 16 iunie 2019, într-o zi de mare sărbătoare, de Duminica Mare, să stea acasă alături de cei dragi, alături de frați, de surori, de părinți, de copii, să savurăm în familie această mare victorie", a spus Năstase.

Andrei Năstase: Să nu fim cu toții victimele unei înscenări teribile

Ca mai jos să lase de înțeles că noua guvernare se teme ca vechiul regim să nu-i surprindă pe pas greșit în timpul adunării populare de duminică.

Guvernul Maia Sandu a intrat în sediul Executivului

"Datele și configurația politică a momentului s-au schimbat foarte mult și vrem să fim siguri că nu vom fi cu toții victima unei înscenări teribile. Declarativ guvernul nelegitim Filip a cedat aseară controlul instituțiilor de forță, a cedat puterea. În acest moment are loc preluarea efectivă a puterii, proces care va mai dura ceva: 24 sau 48 de ore, răstimp în care ar fi trebuit să abilă loc acest miting de susținere a libertății, a democrației – marșul poporului. Or această mare manifestare, această mare adunare populară presupune o serie întreagă de exigențe organizatorice", a declarat liderul PPDA.

Ca mai jos să lase să se înțeleagă că ne-a fi putut aștepta de la vechea guvernare la acțiuni mai radicale decât au avut loc de fapt, cel puțin așa poate fi înțeles mesajul lui.

"Următoarele 2-3 zile sunt extrem de importante pentru parcursul pe care ni l-am asumat cu toții. Trebuie să fim responsabili și foarte atenți la toate detaliile. Am avut de a face până ieri cu o minte bolnavă, scăpată de sub control", a spus el, avându-l în vedere, bineînțeles, pe liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Mai jos el a mai adus un motiv din care a fost contramandat marșul: starea în care se află astăzi polițiștii, care, după cum spune Năstase, în ultima perioadă de timp, pe parcursul a trei luni, nu au mai știu ce înseamnă somnul, odihna, căldura familiei, a celor dragi. Și cred că aici vicepremierul nu poate să fie contrazis.

Maia Sandu: Vladimir Plahotniuc va fi readus în țară și va răspunde pentru abuzurile săvârșite   

Că marșul de duminică a fost contramandat deoarece noua guvernare s-a temut de o provocare de proporții din partea vechii guvernări sau poate de chiar o încercare de revenire în forță și prin forță la putere o conformă declarații făcute tot în cadrul aceleași conferințe de presă de premierul Maia Sandu.

Ea a spus: "Capii acestui clan mafiot care au uzurpat puterea și care au terorizat cetățenii Republicii Moldova timp de ani de zile au plecat din țară". Noi vrem să vă asigurăm că în momentul în care justiția va fi funcțională și pentru asta vom lucra în următoarele săptămâni și luni, în acel moment, toți cei care se fac responsabili, inclusiv Plahotniuc, vor fi readuși în țară și vor răspunde pentru toate abuzurile pe care le-au săvârșit", declarat liderul PAS, car este și șeful noului Executiv.

În concluzie, putem cel puțin să admitem că mitingul de duminică a fost contramandat de teama ca vechiul regim să nu recurgă la o provocare care să însemne începutul revenirii la putere a democraților.

CC și-a abrogat propriile decizii: noua majoritate parlamentară - în legalitate

Că au avut sau nu au avut motive serioase liderii noii alianțe parlamentare să bănuiască că fruntașii PDM și ai vechiului guvern Filip au avut această intenție – nu putem să știm. Dar putea să admitem cu certitudine că după hotărârile de astăzi ale Curții Constituționale nimeni nu mai are intenția de preluare a puterii, dat fiind că magistrații au admis în câmpul legalității noua majoritate parlamentară și Guvernul Sandu, care nici până la acea decizie nu putea fi considerate ilegale și nereprezentative.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.