Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Târg eco la Chișinău: Cașcaval cu busuioc și usturoi, paste cu dovleac și sfeclă - Foto

Sputnik

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Produse alimentare ecologice, de înaltă calitate, direct de la producător sunt comercializate, în zilele de sâmbătă, între orele 09:00 și 13:00, în cadrul pieței „Eco Local Farmer’s Market”, organizată de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova în fața Centrului de afaceri „Kentford” din Chișinău.

Hrană ecologică, direct de la producătorii autohtoni: Iată unde o puteți găsi

Piața în aer liber este organizată din 2018, în perioada caldă a anului, iar producătorii spun că deja au clienți permanenți, care le comandă produsele prin telefon, apoi în zilele de sâmbătă vin să le procure.

Sarmalele de post sunt mai întrebate

Margareta Cheptănari, bunăoară, participă la acest târg cu sarmale, plăcinte și prăjituri. Sarmalele ei sunt de post, învelite în foi de varză murată, iar în orez adaugă și ciuperci. Spune că acestea sunt mai întrebate de oameni, iar cele cu carne, pe care le preparase în toamna anului trecut, s-au vândut mai puțin. Unii clienți îi comandă pentru fiecare sfârșit de săptămână câte un kilogram sau două de sarmale.

Tăiței de casă cu legume

Printre alimentele întrebate de vizitatori sunt tăițeii de casă și alte sortimente de paste produse de o întreprindere de familie din satul Tohatin, de lângă Chișinău. Compania propune tăiței de casă tradiționali, pentru zeamă, dar și tăiței cu adaos de sfeclă roșie, dovleac și spanac. Sfecla roșie și dovleacul sunt cultivate de producătorul pastelor, în timp ce spanacul îl cumpără de la un alt participant la târgul de produse ecologice.

„Cașcaval francez produs în Moldova”

Brânzeturi produse conform unor rețete tradiționale franceze propune la piață o firmă ce-și are sediul în satul Horodiște, raionul Rezina. Proprietarul afacerii este un cetățean francez stabilit de mai mulți ani cu traiul în Republica Moldova. Brânzeturile – de la brânză dulce până la cașcaval maturat timp de o lună -  sunt produse din lapte de vaci și capre, cumpărat de la gospodari, după verificarea calității. Inedit este că firma cumpără laptele la un preț mai înalt decât cel de piață, pentru a-i sprijini astfel pe țărani, ne-a spus o angajată a firmei.

Fructe și legume direct de la producător: Unde le poți cumpăra acum în Chișinău

Pentru a produce un kilogram de cașcaval, producătorul are nevoie de 10-12 litri de lapte. Compania a adus la piață mai multe sortimente de cașcaval, inclusiv cu busuioc și usturoi sau cu „cenușă alimentară” – un condiment folosit în Franța. Cel mai scump sortiment de cașcaval al acestui producător este cel cu trufe. „Cașcaval francez produs în Moldova”, este precizarea comerciantului pentru vizitatori.  

Vinuri, uleiuri, semințe și nuci

Mereu prezentă la această piață este și o întreprindere de familie din satul Pereni, raionul Hâncești, producătoare de vinuri. Datorită sprijinului unei asociații de profil, firma își îmbuteliază vinurile.

Proprietarul unei companii producătoare de uleiuri prin metoda presării la rece ne-a spus că activează de 14 ani, având vânzări bune și pe piețe externe. Are o gamă largă de produse – ulei din miez de nuci sau migdale, din semințe de floarea soarelui, dovleac și de struguri, din cătină albă, susan, chimen alb și negru, precum și făină obținută din respectivele materii prime după extragerea uleiului. Totodată, compania le propune vizitatorilor miez de floarea soarelui, miez de nuci, alune, migdale.

Pâîne artizanală, verdețuri, condimente, fructe de sezon și dulcețuri

Mai mulți comercianții vând la piață funze de salată, spanac, ceapă verde, pătrunjel, mărar, țelină, leuștean, alte verdețuri pentru zeamă, borșuri, ciorbe și salate.

Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova

Numeroși sunt și comercianții ce propun condimente la plic, din ingrediente autohtone sau de import.

La piață se vinde și pâine artizanală, coaptă după rețete apreciate de moldoveni, cum ar fi „Pâinea de Borodino/Borodinski hleb”, cu adaos de secară, dar și pâine fără gluten.

Celor care caută „nota dulce” a unei zile de sâmbătă, la piață le sunt propuse căpșuni, caise și cireșe proaspete sau dulcețuri și magiunuri, unele cu adaosuri netradiționale pentru moldoveni, cum ar fi rădăcina de ghimbir, precum și miere de albine.

1 / 10
Oamenii vin la acest târg împreună cu copiii, pentru a cumpăra ceva gustos și sănătos, dar și de dragul unei plimbări
2 / 10
Săpun ecologic produs în Moldova
3 / 10
Piața în aer liber este organizată în zilele de sâmbătă, iar producătorii își prezintă produsele la microfon
4 / 10
Se vând și obiecte de artizanat, inclusiv sacoșe pentru cumpărături
5 / 10
Târgul este organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova
6 / 10
Pâine artizanală, inclusiv „Pâine de Borodino/Borodinski hleb”, dar și pâine fără gluten
7 / 10
Comercianții propun sarmale cu linte, supă din dovleac, gustări pentru vegani
8 / 10
Se vând uleiuri alimentare, obținute prin presare la rece, și condimente pentru toate gusturile
9 / 10
Brânzeturi produse în Moldova conform unor rețete tradiționale franceze
10 / 10
Vizitatorii studiază produsele și cer detalii despre igrediente