Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transportatorii sunt disperați: Comision de 10% din prețul biletelor, luat de autogări

Firmele care se ocupă cu transportul de pasageri se confruntă cu probleme, în special după ce statul a transmis către un investitor privat, pentru un termen de 25 de ani, gările auto din Moldova. Declarația aparține vicepreședintelui Uniunii Transportatorilor și drumarilor din Moldova Oleg Lipskii.
Sputnik
Transportatorii sunt disperați: Comision de 10% din prețul biletelor, luat de autogări

Oleg Lipskii spune că firmele care transportă pasagerii sunt impuse să achite un comision de 10% din prețul fiecărui bilet companiei private care a luat în concesiune Î.S. „Gările și Stațiile Auto". Lipskii mai declară că transportatorii activează în pierdere.

”Pe lângă faptul că sunt obligați să achite un impozit de 10%, se mai adaugă și o modificare efectuată la Codul Codului transporturilor rutiere prin care firmele de transport de pasageri sunt obligate să îmbarce pasagerii doar în gările auto”, spune Lipskii.

Deputat: Gările auto din țară nu trebuie concesionate

O clauză din contractul de concesiune a gărilor auto între Guvern și întreprinderea privată prevede că ea va avea dreptul să perceapă taxe pentru utilizarea obiectului pentru a-şi compensa investițiile și pentru a acoperi costurile de întreținere, precum și pentru a obține profituri. Decizia Guvernului prevede transmiterea către investitorul privat, pentru un termen de 25 de ani, a drepturilor de operare a serviciilor prestate de Î.S. „Gările și Stațiile Auto" și a bunurilor necesare prestării acestor servicii. Partenerul privat va efectua investiții din surse proprii de aproximativ 200 de milioane de lei pentru lucrări de reparație, reconstrucții și  procurarea de echipamente.

Autor: Eduard Maciac