Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Năstase: nici da, nici ba

Liderul PPDA a anunțat astăzi că renunță să aspire la funcția de președinte al Parlamentului pe care este dispus să o dea unui candidat PSRM, doar în baza unor condiții.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Cei 12 deputați din Platforma Politică ”Demnitate și Adevăr” (PPDA), care fac parte din Blocul politic ACUM, vor susține în Parlament un candidat PSRM la funcția de președintele al Legislativului. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă de președintele fracțiunii PPDA, Andrei Năstase. Decizia vine în urma anunțului făcut, miercuri seara, de fracțiunea PAS de a susține candidatul socialiștilor la funcția de președinte al Parlamentului în condițiile votării unui guvern ACUM.

PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

Blocul ACUM, care a intrat în Parlament cu 26 de mandate, s-a divizat în Legislativ în două fracțiuni parlamentare: fracțiunea parlamentară PAS din care fac parte 14 deputați, și fracțiunea parlamentară DA, cu 12 deputați, conduși de Andrei Năstase.

Consiliul Național Politic (CNP) PPDA a luat astăzi act de decizia PAS și a anunțat că va susține un candidat socialist la funcția de președinte al Parlamentului, dar cu anumite condiții. Acesta trebuie să fie o persoană integră și să nu fie implicată în acte de corupție. Totodată, membrii PPDA mai cer celor 35 de deputați socialiști să semneze un angajament nominal că va susține protocolul de colaborare politică de ”dezoligarhizare” a statului.

”Solicităm un angajament nominal, scris, din partea fiecărui deputat PSRM că va susține prin votul său protocolul de colaborare politică de ”dezoligarhizare” a statului dintre ACUM și PSRM, care este obligatoriu să fie semnat și comunicat public înaintea votului pentru funcția de speaker”, a declarat Năstase.

Prin acest angajament, PSRM trebuie să se angajeze să voteze la prima ședință a Parlamentului următoarele documente: declararea privind caracterul capturat al instituțiilor statului; decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale; revocarea directorului SIS, a CNA; demiterea Procurorului General, revenirea la sistemul proporțional electoral, demiterea membrilor CEC, înăsprirea sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor, modificarea mai multor legi.

Totodată, PPDA mai cer ca deputații PSRM să-și asume angajamentul că va susține un Guvern condus de Maia Sandu. De asemenea, președintele țării Igor Dodon trebuie să promită că va promulga setul de legi ”anti-oligarhice”.

Năstase a precizat că decizia PPDA a fost asumată plenar de către toți membrii CNP și deputații PPDA. Acesta a precizat că deciziile luate astăzi la CNP al PPDA au fost ”destul de dificile, responsabile și asumate în detaliu”.

Pe data de 26 martie, liderii Blocul Politic ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că sunt gata să-și asume guvernarea țării dacă vor fi îndeplinite trei condiții și anume: Andrei Năstase să fie numit în funcția de președinte al Parlamentului, Maia Sandu - în funcția de premier al țării și în Parlament să fie votate legile anti-oligarhice, care se referă la demisia în lanț a mai multor șefi ai instituțiilor de drept și instituții care sunt subordonate Parlamentului și Guvernului.

Șovăiala Blocului ACUM și reacția PSRM la ambiguitatea celor de la PAS și DA

În seara zilei de miercuri, Consiliul Politic Național al PAS, formațiune care are 14 mandate de deputat în Parlament și care face parte din Blocul politic ACUM, a decis cu 46 de voturi „Pentru” și unul „Împotrivă” din 47 de membri prezenți, a decis asumarea unui Guvern ACUM și votarea întregului pachet de ”dezoligarhizare”, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM.

PSRM și-a anunțat decizia

PSRM va insista pe pozițiile expuse în decizia Consiliului Republican din 12 aprilie și va delega astăzi reprezentanții săi pentru a discuta cu Partidul Democrat. Decizia a fost luată astăzi la ședința extraordinară a  Comitetului Executiv Politic al PSRM.

Ședința a avut loc cu ușile închise, iar la încheierea acesteia PSRM a remis un comunicat de presă în care a anunțat despre deciziile luate. Comitetul Executiv Politic al PSRM a luat următoarele decizii:

1. PSRM va continua să poarte discuții și va insista pe pozițiile expuse în decizia Consiliului Republican din 12 aprilie 2019: pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar, inclusiv cele de ordin social, economic, dar și celor de domeniul relațiilor interetnice, consolidarea instituțiilor statului, revenirea la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, partajarea responsabilității în procesul de guvernare,  votarea în calitate de președinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor, iar în Guvern domeniile politicii externe, ordinii publice și apărării (inclusiv ministerele de resort – ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării), dar și domeniul reintegrării țării, inclusiv funcțiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

2. Pe data de 7 iunie 2019, la ora 15:00, va fi convocată ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pentru discuții finale și deciziile ce se impun.

3. În scopul pregătirii informației complexe necesare pentru aprobarea deciziilor finale la Consiliul Republican, astăzi pe parcursul zilei, PSRM va delega reprezentanții săi pentru a afla detalii despre propunerile anunțate anterior de către  Partidului Democrat în vederea depășirii crizei politice.