Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele Unite ale Americii amenință Uniunea Europeană cu „retragerea sprijinului militar”

SUA ar putea să renunțe la orice sprijin militar oferit Europei în cazul în care Uniunea Europeană nu va oferi acces companiilor americane la contractele din domeniul Apărării, susține presa spaniolă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. SUA au cerut Uniunii Europene să ofere accesul la comenzile ei militare, în caz contrar, Bruxelles riscă să rămână fără sprijinul militar american în condițiile “amenințărilor rusești”, afirmă ziarul spaniol El Pais.

SUA sunt gata să impună sancțiuni împotriva mecanismului european de plăți cu Iranul

Potrivit publicației, ultimatumul a fost înaintat de Washington pe 22 mai, în timpul întrevederii la care au participat reprezentanții UE și Michael Murphy, reprezentantul Casei Albe pentru relațiile cu Bruxelles.

Când va izbucni criza și apărarea voastră se va prăbuși, cetățenii voștri nu vor fi impresionați de faptul că armele procurate vor fi doar din țările europene”, ar fi declarat un oficial american, citat de ziarul spaniol.

Nemulțumirea americanilor este legată și normele viitorului Fond European pentru Apărare (FED) și proiectele din cadrul Cooperării structurate permanente în probleme de securutiate și apărare a statelor UE (PESCO).

În opinia SUA, noile norme europene în domeniul proprietății intelectuale, transmitere a tehnologiilor și controlul asupra exportului vor împiedica participarea întreprinderilor americane la contractele UE, scrie El Pais.

“Dacă limbajul legislației în domeniul FED și normelor PESCO nu se va schimba, UE va trebui să facă o alegere”, a subliniat Murphy.

Serghei Lavrov - Situația din jurul Iranului e cauzată de iresponsabilitatea SUA

Potrivit publicației, diplomatul american a pus Europa în fața unei alegeri: să-și asigure de sine stătător securitatea frontierelor Uniunii Europene sau să-și consolideze potențialul militar din contul NATO.

În același timp, reprezentantul Casei Albe a reamintit că Rusia „are frontiere fizice cu UE și reprezintă o amenințare fizică directă pentru statele-membre”.

De asemenea, Murphy i-a prevenit pe diplomații europeni că „orice criză importantă în Europa va avea nevoie de reacția SUA, Canadei, Marii Britanii și Norvegiei”. Acest ajutor al aliaților ar putea să nu vină, în cazul în care susține Washingtonul, planurile militare ale UE vor duce la situația în care armamentul lor nu va putea funcționa împreună, scrie ziarul.

“S-ar putea ca trupele noastre să fie mai puțin compatibile și nu vor mai putea lupta împreună”, a conchis oficialul american.