CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Peste 14 zile expiră mandatul tuturor primarilor și consilierilor locali aleși în urma scrutinului general din 14 iunie 2015. Asta presupune că în vara acestui an, în Republica Moldova, ar trebui să se desfășoare alegerile locale generale în cadrul cărora cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri locali.
Potrivit legislației naționale, cel care stabilește data alegerilor locale generale este Parlamentul Republicii Moldova. Legislativul trebuie să stabilească data scrutinului local printr-o hotărâre de Parlament. La ziua de astăzi, însă, deputații nu sunt în stare să stabilească data alegerilor locale generale în condițiile crizei politice declanșate după alegerile parlamentare din 24 februarie, când fracțiunile nu se pot înțelege asupra unei majorități de guvernare, iar Parlamentul este nefuncțional.
Șeful statului s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare pentru a solicita o explicație cu privire la data de când încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi. Potrivit Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
Adresarea lui Igor Dodon către Curte este motivată de faptul că o parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 martie). În aceste condiții nu este clar dacă ziua X este pe data de 9 iunie sau pe 21 iunie.
Anticipate într-o zi cu alegerile locale
Președintele țării, Igor Dodon, susține că dacă va fi nevoit să semneze decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, în același document va include încă un articol în care va stabili data alegerilor locale generale. Igor Dodon spune însă că va face acest lucru după o nouă adresare la Curtea Constituțională.
”Dacă nu vom avea o majoritate parlamentară, atunci apare o situație de incertitudine. În acest caz, logic, președintele trebuie să se adreseze Curții Constituționale pe care să o întrebe ce facem în asemenea situație. Ori Curtea Constituțională ia decizia că în lipsa unui Parlament va delega aceste atribuții președintelui sau Guvernului, ori va da altă soluție”, a declarat Dodon.
Președintele susține că dacă după 9 iunie nu se creează o majoritate parlamentară și Curtea Constituțională deleagă atribuțiile de stabilire a datei alegerilor locale președintelui, atunci el nu exclude că în decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei anticipatelor va stabili și data alegerilor locale generale.
Șeful statului pledează pentru organizarea alegerilor locale generale în aceeași zi cu alegerile parlamentare anticipate, dacă bineînțeles acestea vor avea loc.
”Pentru ce să cheltuim bani de două ori”, a declarat președintele.
CEC așteaptă decizia cu privire la data alegerilor locale
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova că mandatul aleșilor locali expiră la data de 14 iunie 2019. Alina Russu a declarat că alegerile locale generale nu pot fi organizate mai devreme de 14 iunie 2019, pentru că astfel vor fi scurtate mandatele aleșilor locali.
Șeful CEC a precizat pentru Sputnik că în legislația națională nu este stipulat un termen care ar trebui să delimiteze cele două scrutine naționale: parlamentar și local.
”Nu este stabilit în legislație care ar fi termenul maxim de organizare a acestui scrutin. Este norma stabilită că data alegerilor trebuie stabilită de Parlament cu cel puțin 60 de zile până la desfășurarea alegerilor”, a declarat Russu.
Anul 2019 – anul scrutinelor în Moldova
Anul 2019, în Republica Moldova, este anul scrutinelor. Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.
După alegerile parlamentare ordinare, în țară ar trebui să fie organizat un alt scrutin general – alegerile locale. Totodată, nu sunt excluse nici alegerile parlamentare anticipate. De asemenea, pe data de 30 iunie, vor avea loc alegerile bașkanului UTA Găgăuz-Yeri.