Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tensiune mare pe piața carburanților: Cât timp nu va exista liniște în privința prețurilor

Consiliul Concurenței nu și-a făcut datoria, iar petroliștii n-au fost interesați de o competiție adevărată. Investigația pe subiectul înțelegerii de cartel ar îmbunătăți lucrurile chiar până la verdict, în opinia expertului Victor Parlicov.
Sputnik

Tensiune în creștere pe piața carburanților din Republica Moldova. După ce, la mijlocul lunii mai, operatorii de pe piața produselor petroliere au majorat simultan prețurile cu aproximativ un leu (5%), Consiliul Concurenței s-a autosesizat, urmând să investigheze dacă nu cumva scumpirile au la bază o înțelegere de cartel. De cealaltă parte, importatorii și comercianții de produse petroliere au acuzat presiuni și au avertizat că situația se poate solda cu o criză a combustibilului.

Creșterea prețurilor la carburanți: Consiliul Concurenței a început o investigație

Într-un comunicat de presă comun, Petrom Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea Importatorilor de Petrol Importcompetrol au explicat scumpirea carburanților prin creșterea preturilor pe piețele externe și deprecierea leului moldovenesc.

Observatorii remarcă însă că petroliștii au ridicat prețurile în aceeași zi și abia peste două luni după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o nouă metodologie de stabilire a prețurilor la produsele petroliere, fără prețuri-plafon, care presupune mai multă libertate.

„Consiliul Concurenței nu a făcut ordine”

Expertul în energetică Victor Parlicov, fostul directorul general al ANRE, a declarat pentru Sputnik Moldova că nu scumpirile de la mijlocul lunii mai ar fi principalul reproș la adresa petroliștilor, dar faptul că aceștia nu s-au atins de prețuri timp de două luni, pentru ca mai apoi să le majoreze toți odată.

Pe piața carburanților „nu va exista liniște în privința prețurilor” atât timp cât nu va exista concurență la panou, a fost de părere expertul.   

„Petroliștii, în comunicatul lor de presă, au făcut o comparație cu prețul care era în martie, cursul valutar care era în martie. Bun, eu mă bucur, poate nici nu pun la îndoială, dar am o întrebare: o lună și jumătate, două luni, voi cu ce v-ați ocupat? Pentru ce ați ținut prețurile fixe toți împreună? De ce în fiecare zi, așa cum variază piața, cum variază cursul valutar, nu vă schimbați prețurile? Cine vă încurcă? Și de ce toți împreună, în aceeași zi, schimbați prețurile și toți în aceeași proporție? Aceasta este problema mea cu piața produselor petroliere. Nu este problema prețurilor prea mari sau prea mici. Prețurile nu sunt corecte. Prețurile la panou adesea nu reflectă situația de pe piața internațională”, a constatat Victor Parlicov.

Expertul a exprimat opinia că o mare parte din vina pentru situația de pe piața petrolieră o poartă Consiliul Concurenței.

„Consiliul Concurenței nu prea a intervenit pe piața produselor petroliere și nu a făcut ordine. Concurența dintre operatori nu se vede la panou, iar consumatorul nu simte că acești furnizori se bat pentru el”, a explicat Victor Parlicov.

Petroliștii „au scrâșnit din dinți și au răbdat”

În opinia expertului, petroliștii au avut o tactică inadecvată și în vara anului 2018, când ANRE a plafonat prețurile la carburanți, Ministerul Economiei a atacat această decizie în judecată, în timp ce reacția comercianților de combustibil nu a fost una prea sonoră.

Furtul de combustibil: Cum puteți demonstra că ați fost înșelat la stațiile de alimentare

„Operatorii au scrâșnit din dinți și au tăcut, au răbdat. Probabil că au avut o înțelegere cu cei de la ANRE sau de unde o mai fi că ulterior pierderile acestea, cumva, le vor fi compensate”, a presupus Victor Parlicov.

Fostul director general al ANRE a ținut să sublinieze că „nu există soluții administrative la o concurență funcțională. Nu poți inventa altceva, decât să existe pe piață o concurență sănătoasă”.

Consumatorul de combustibil este afectat „emoțional și material”

Pe piața carburanților „nu va exista liniște în privința prețurilor” atât timp cât nu va exista concurență la panou, iar consumatorul, în această situație, este afectat sub două aspecte: emoțional și material, a concluzionat Victor Parlicov.

„Operatorii de pe piață țin prețurile fixe, toți împreună, cu lunile și după aceasta, toți împreună, le majorează sau le scad. Acest fapt îi deranjează pe consumatori. Și este firesc să-i deranjeze. Consumatorul nu simte concurența, nu simte că are alegere, nu simte că între operatori există o luptă pentru a-l câștiga. Ceea ce simte el este că operatorii s-au aliat cu instituțiile publice împotriva consumatorului. Și atât timp cât nu va fi concurență între operatori la panou, să mă țineți minte, nu va exista pe piața asta liniște în privința prețurilor.

Ca la noi la nimeni: cauza care provoacă creșterea prețurilor la carburanți

Acesta-i aspectul emoțional, pentru că se referă la felul cum se simte consumatorul: mințit, manipulat, jignit de faptul că ăștia, în loc să lupte pentru dânsul, s-au înțeles împotriva lui.

Aspectul material este sărăcia. În Republica Moldova, populația este mult mai săracă decât în alte țări. Și din cauza aceasta, fluctuațiile la prețurile produselor petroliere deranjează mai mult decât în alte țări”, a apreciat Victor Parlicov.

„Ați văzut proteste împotriva prețurilor la produsele petroliere în Germania? Sau în Danemarca? În Elveția? Știți care sunt prețurile la produsele petroliere în Elveția sau în Turcia, de exemplu? Acolo există taxe și accize mari. Atunci când la noi litrul de benzină costa un dolar și ceva, în Turcia costa trei dolari. Pentru că acolo economia își permite să facă față unor asemenea prețuri. La noi, având o economie extrem de slabă, având o populație foarte săracă, consumatorul este foarte, foarte sensibil la aceste schimbări. De fiecare dată când are loc vreo schimbare, consumatorul face gălăgie sau iese în stradă, la proteste. Aceasta se întâmplă din cauza celor doi factori pe care vi i-am spus: unu - sărăcia, omul pur și simplu nu știe ce să facă și doi - aspectul emoțional, omul simte că este mințit, că trișează operatorii de pe piață și instituțiile publice”, a mai constatat fostul director general al ANRE.

Până și simpla inițiere a unei investigații ar îmbunătăți situația 

A fost o înțelegere de cartel scumpirea combustibilului la mijlocul lunii mai?

Ultima oră: Șoferii au anunțat că vor protesta în PMAN

Victor Parlicov a răspuns că „există toate premisele pentru a începe o investigație” pe această temă. „Problema este că ei nu au ajustat prețurile individual, nu au dus o politică individuală. Ei toți împreună aveau aceleași prețuri. Or, asta și constituie esența unei politici anticoncurențiale, că ei toți s-au înțeles împotriva consumatorului. Și asta trebuie demonstrat de Consiliul Concurenței”, a punctat expertul.

„Înțelegerile de cartel se demonstrează foarte greu. Este o practică internațională extrem de complicată de a demonstra o înțelegere de cartel, dar există și precedente. Dacă se demonstrează lucrul acesta, sancțiunile sunt de așa ordin, încât operatorilor le trece orice gust să se mai ocupe de așa ceva”, a subliniat fostul director general al ANRE.

Victor Parlicov a apreciat că ar fi suficientă pornirea unei anchete serioase de către Consiliul Concurenței ca pe piața produselor petroliere să se facă ordine.

„Eu mă bucur că Consiliul Concurenței s-a autosesizat și chiar vreau să văd că își va face treaba. Chiar vreau să văd că va lua la întrebări operatorii ce se întâmplă cu aceste prețuri. Chiar înainte de a demonstra Consiliul Concurenței o înțelegere de cartel, dacă operatorii vor simți că Consiliul Concurenței se ocupă la modul serios de ei, că investighează la modul serios, eu vă asigur că practica de pe piață se va schimba imediat, nici nu vor aștepta sfârșitul investigației”, a apreciat Victor Parlicov.

La stațiile de alimentare din Chișinău, prețul unui litru de benzină Premium-95 este de 19,45-19,47 de lei, iar un litru de combustibilul diesel costă 17,45-17,47 de lei.