Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegerile europarlamentare: răsturnarea balanţei de putere stabilită în UE

Alegerile pentru Parlamentul European pot răsturna balanța puterii stabilită în UE. Glenn Diesen, profesor la Facultatea de Economie Mondială și Afaceri Internaționale a Școlii Superioare de Economie din Moscova, explică noile tendințe politice care afectează Europa.
Sputnik

BUCUREŞTI, 20 mai – Sputnik, Doina Crainic. Alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 23-26 mai, se află acum în centrul atenției mondiale, având în vedere lupta politică tensionată dintre formațiunile din establishment și coaliția de dreapta care se formează privitor la imigrație și politicile economice ale Bruxelles-ului.

Declarație: Le Pen a înaintat un ultimatum lui Macron - „Urmați exemplul lui De Gaulle!”

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Politico, cele două mari blocuri ale Parlamentului European - Partidul Popular European (PPE) și grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) ar putea pierde 98 de locuri, câștigând 170 și, respectiv, 144 de mandate. Cele două partide cedează pozițiile grupurilor Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), precum și Europa Națiunilor și Libertății (ENF), un bloc de dreapta. După vot, aceasta din urmă se poate transforma într-o Alianță Europeană a Popoarelor și Naţiunilor (EAPN), condusă de vicepremierul italian, Matteo Salvini.

Sputnik a stat de vorbă cu Glenn Diesen, profesor la Facultatea de Economie Mondială și Afaceri Internaționale a Școlii Superioare de Economie din Moscova, care a explicat noile tendințe politice din Europa.

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, organizează pe 18 mai, la Milano, un miting împreună cu alți lideri europeni de dreapta, pentru a atrage sprijin înaintea alegerilor. Se așteaptă ca la eveniment să reunească cel puțin 11 partide de dreapta din UE. Anterior, Salvini și-a afirmat sprijinul pentru Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen, pentru Alternativa pentru Germania și pentru partidul Fidesz al lui Viktor Orban.

„Salvini apare ca stârnind cea mai mare temere din partea UE, fiind un lider formidabil care aduce împreună mișcări conservatoare de dreapta din Europa pentru a inversa centralizarea puterii politice. Populiștii sunt foarte diferiți în ceea ce privește convingerile și politicile lor, însă Salvini are reputaţie suficient de puternică pentru a uni diferitele grupuri politice”, este de părere Glenn Diesen.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, propune renegocierea „Tratatului de la Lisabona”

Conducerea lui Salvini este o necesitate, având în vedere că Italia este membru fondator al UE și face parte din G7. Într-o întâlnire cu protestatarii francezi ai mişcării vestelor galbene, Salvini a dobândit statutul de lider al revoltei prin confruntarea sa directă cu Macron - principalul „gardian” al proiectului UE. Coaliția populistă este unită de obiectivul de a schimba regulile UE prin abandonarea federalismului și revenirea la o „Europă a națiunilor”.

Ultimul sondaj referitor la alegerile pentru Parlamentul European a arătat că este probabil ca Partidul pentru Brexit al lui Nigel Farage să câștige cele mai multe locuri în Marea Britanie, ceea ce înseamnă o înfrângere răsunătoare a Partidului Conservator al Theresei May.

A fost pusă presiune pe Theresa May. Incapacitatea acesteia de a „livra” o ieşire totală din Uniune vamală și de pe Piața Unică va face ca politica internă să fie afectată de problema referitoare la Brexit, având în vedere că Partidul pentru Brexit va perturba, de asemenea, alegerile generale. Theresa May este deja acuzată de trădarea rezultatelor referendumului, iar acum ar putea fi trasă la răspundere pentru distrugerea propriului partid politic. Alegerile pentru Parlamentul European pot fi interpretate ca un al doilea referendum pentru Brexit, iar o victorie puternică în favoarea lui Farage ar aduce o presiune şi mai mare asupra prim-ministrului pentru a se alia cu susţinătorii Brexit.

Vor influența sau nu alegerile europene politicul moldovenesc?

Potrivit analistului, dacă Partidul pentru Brexit al lui Farage obţine voturile, așa cum prevăd sondajele, acest lucru va contrazice în mod clar teoria conform căreia poporul britanic nu a vrut un „Brexit dur”.

Glenn Diesen a mai spus că, dacă populiștii vor ocupa o treime din locurile din Parlamentul European, acest lucru va însemna o validare a lui Viktor Orban, asupra căruia Bruxelles-ul și Berlinul au făcut presiuni puternice pentru a-l face să se alinieze cerinţelor UE. Succesul la urne îi va impulsiona pe liderii populiști și va presa UE să dezvolte o viziune atractivă cu privire la viitor, este concluzia analistului.