Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi, unii cetățeni riscă amenzi de până la 1000 de lei

Potrivit legislației naționale, neachitarea la timp a impozitului pe venit se pedepsește cu amendă și penalități. Amenda variază de la 200 până la 1000 de lei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Joi, 2 mai, a fost ultima zi în care contribuabilii, persoane fizice, au putut depune la Serviciul Fiscal de Stat declarație cu privire la veniturile acumulate în anul 2018. Persoanele care nu s-au conformat legii riscă, începând de astăzi, 3 mai, amenzi de la 200 până la o mie de lei și penalități pentru fiecare zi de întârziere, care sunt calculate în funcție de suma îndatorată statului.

Moldovenii, îndemnați să facă asta până pe 2 mai, în caz contrar, îi așteaptă amenzi

Potrivit legii, contribuabilii care nu desfășoară activitate de întreprinzător au avut obligația de a depune declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET15/CET18) aferentă anului 2018 până la 2 mai a anului curent.

Dreptul de a prezenta declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabili. Totuși, sunt obligați să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit: persoanele fizice care sunt rezidenţi ai Republicii Moldova şi au obligaţii privind achitarea impozitului;  persoanele fizice care nu au obligaţii privind achitarea impozitului, dar direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat la buget.

Venitul în declarația pentru anul 2018 a fost prezentat luând în calcul reforma fiscală care a intrat în vigoare începând cu 1 octombrie 2018.

Prin urmare în cazul în care aferent uneia dintre etapele perioadei fiscale 2018 lipsește obligația de prezentare a Declarației aceasta nu se va prezenta.