Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sâmbăta Mare - ultima zi din Săptămâna Patimilor: Tradiții și obiceiuri

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima și, totodată, cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paști. Iar în Sâmbăta mare se fac ultimele pregătiri pentru Paște
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 apr — Sputnik. Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului şi pogorârea în iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viaţa veşnică.

Cum sărbătoresc Paștele moldovenii: Câți merg la Biserică și câți doar beau și mănâncă

Iosif cel din Arimateea, coborând de pe cruce Sfântul trup al Domnului, l-a îngropat în mormânt nou, punând o piatră mare la intrarea lui: "Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând prea curat trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-l si cu miresme, în mormânt nou îngropându-l, l-a pus". (Tropar) Cuvântul lui Dumnezeu a stat cu trupul în mormânt, iar cu sufletul lui curat și dumnezeiesc Se pogoară în iad. Sufletul a fost despărțit prin moarte de trup și l-a dat în mâinile Tatălui. Și-a dat și propriul Său sânge, preț de răscumpărare pentru noi. Trupul Domnului a suferit și despărțirea sufletului de trup, dar nicidecum stricăciunea în înțelesul unei putreziri a trupului.

După-amiază este săvârșită Liturghia Sfântului Vasile unită cu vecernia.

"Să tacă tot trupul omenesc și să stea cu frică și cu cutremur și nimic pământesc întru sine să nu gândească, că Împăratul împăraților și Domnul domnilor merge să se junghie și să se dea spre mâncare credincioșilor. Și merg înaintea lui cetele îngerești cu toată căpetenia și puterea, heruvimii cei cu ochi mulți și serafimii cei cu câte șase aripi, fetele acoperindu-și și cântând cântare: Aliluia, Aliluia, Aliluia". (Heruvic).

Tradiții și obiceiuri

În Sâmbăta Mare, credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

Cât va costa în acest an masa de Paște

Este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârșit.

În Sâmbăta Mare, gospodinele încheie curățenia prin casă și pregătesc mâncarea pentru masa de Paște. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Gospodarii au grijă de ordinea din curte.

Totodată, sunt pregătite hainele în care se va merge la biserică. De obicei, de sărbătoarea Sfintelor Paști oamenii își înnoiesc îmbrăcămintea. Se spune că se spune că femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații - o pălărie.

Seara, gospodinele pregătesc coșul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere. În el pun, de regulă, o lumânare, ouă roșii, pască și cozonac. În unele zone se mai pun și o bucată de slănină, șuncă, și alte bucate.

Înainte de miezul nopții, creștinii pornesc în liniște la biserică unde primesc lumină, semn al Învierii Domnului.