Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât costă credința noastră sau de ce noi nici măcar nu ne scandalizăm când arde o biserică

Cineva spunea că ateii îl contestă pe Dumnezeu prin vorbe, iar credincioșii - prin fapte. Este o paralelă care se potrivește de minune la ceea ce se întâmplă acum în Franța și ceea ce a fost acum o lună la noi.
Sputnik

Reacția francezilor și, în general, a europenilor la incendiul izbucnit ieri seara, la Catedrala Notre-Dame din Paris impune, volens nolens, o paralelă. Iată că francezii, despre care noi spunem că sunt atei, că s-au îndepărtat de Dumnezeu, de Hristos, că nu mai sunt creștini, cu atât mai mult, creștini practicanți, au reacționat solidar și exemplar la această veste îngrozitoare.

Franța: Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins: Ce va urma

Și vă asigur că nu doar prin declarații, nu doar pe Facebook. O să vedeți că milioane de francezi și, în general, de europeni vor participa cu donații importante la cheta anunțată de autorități pentru reconstrucția acestui simbol al creștinismului francez și european. Și vor proceda astfel și cei care se consideră agnostici, atei. Este adevărat că majoritatea populației Franței s-a cam îndepărtat de divinitate: potrivit eurobarometrului din anul 2005, 34 la sută din populația orașelor Franței au afirmat că "cred că există un Dumnezeu", 27 la sută "cred că există un anumit tip de spirit sau de forță" și 33 la sută "nu cred că există niciun fel de tip de spirit, Dumnezeu sau forță". Potrivit altui studiu sociologic, 32% dintre francezi se declară atei, iar alții 32% se declară "neîncrezători în existența lui Dumnezeu, dar nu atei". 

Iată însă că nouă, cetățenilor Republicii Moldova, ne place mult să ne lăudăm că suntem creștin-ortodocși în proporție de 98 la sută! Și așa este potrivit sondajelor.

Moldova a rămas fără o biserică veche de câteva secole

Dar haideți să vedeți cum am reacționat noi, creștini-ortodocși 98 la sută, acum două săptămâni, când a ars completamente biserica de lemn din satul Cotu Morii. Vă amintiți, în duminica din data de 31 martie, câteva mas-media (doar câteva, pentru că, în fond, subiectul nu este unul comercial, este fără audiență, nu aduce trafic, vizualizări) au scris că biserica din Cotu Morii, care este un monument de arhitectură vechi de aproape patru sute de ani, a luat foc și s-a transformat în tăciune după ce o persoană a dat foc la iarba uscată din curte.

Cine a reacționat atunci în Republica Moldova, ce a făcut atunci poporul nostru creștin-ortodox? Nimeni și nimic. Nici măcar nu s-a găsit cineva să se scandalizeze pe Facebook.

Unii vor spune că biserica de lemn din Cotu Morii nu este Catedrala Notre-Dame din Paris, nu are valoarea și vechimea monumentului de arhitectură francez. Adevărat. Dar nici Republica Moldova nu dispune de un patrimoniu arhitectural-cultural ca cel al Franței, respectiv, cu atât mai scumpă ar fi trebuit să fie pentru noi această bisericuță de lemn și lut. Nu am învățat să păstrăm, să ocrotim nici puținul pe care îl avem, pe când francezii fac acest lucru chiar dacă au atât de mult.

Asta este diferența dintre "francezii atei" și "moldovenii credincioși". Iată de ce unii îl contestă pe Dumnezeu prin vorbe, iar noi - prin fapte.

Biserica albă din Ciutești, Nisporeni - o relicvă a istoriei care devine ruină

Eu admit că reacția de solidaritate exemplară a francezilor la incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris vine poate mai puțin dintr-un sentiment religios, creștin, ci mai degrabă dintr-un atașament față de patrimoniu istoric, mercantil chiar, dacă ne gândim că aceste monumente de arhitectură, cultură și istorie le aduc milioane de turiști și miliarde de euro. Iată însă că nouă și acest atașament ne lipsește cu desăvârșire.

Apropo: Biserica de lemn din Cotu Morii, Hâncești nu mai poate fi restaurată. Dar sunt altele, atât de multe!, care se dărâmă astăzi, în Republica Moldova și nimănui nu-i pasă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.