Partidul Socialiștilor și blocul ACUM nu sunt gata pentru o eventuală colaborare. Declarațiile făcute în această săptămână de către reprezentanții PSRM și cei ai blocului ACUM, dar și întrunirea de joi, 11 aprilie, vorbesc mai degrabă despre o coaliție dintre PSRM și PDM sau organizarea alegerilor anticipate.
De această părere este analistul politic Igor Volnițchi. Potrivit lui, din urma situației create au de câștigat doar democrații, care abia așteaptă să vină cu o contraofertă pentru PSRM.
„După aceste invitații reciproce la dialog, întrunirea care a avut loc și declarațiile făcute de cele două entități politice, lucrurile nu s-au clarificat deloc, dimpotrivă s-au complicat și mai mult, ceea ce ne face să credem că probabilitatea unui dialog și a unui vot comun în Parlament sunt practic imposibile. Cele două părți stau ferm pe poziții. PSRM își dorește o coaliție, pe când cei din blocul ACUM ar accepta maxim un vot conjunctural. Avem o divergență de poziții și pe această situație va specula PDM”, spune analistul politic Igor Volnițchi.
Potrivit expertului, propunerea blocului ACUM este ruptă de realitate. Respectiv, PSRM este pus în situația de a forma o coaliție cu PDM sau de a merge în alegeri anticipate.
„Nu prea are șansă să ajungă la implementare această propunere a blocului ACUM, fiindcă socialiștii nu au cum să voteze un Guvern minoritar și să susțină candidaturile blocului la funcția de spicher și premier. PSRM nu ar avea nimic de câștigat dacă ar merge la asta, dimpotrivă ar ieși în pierdere de imagine și raiting”, adaugă Igor Volnițchi.
În aceste condiții, mingea ajunge în terenul democraților, iar viitorul politic al țării depinde de ei.
„Totul depinde de oferta cu care va veni Partidul Democrat. La această etapă eu nu aș fi atât de optimist și nu aș afirma că o coaliție între PDM și PSRM e ca și făcută. Eu cred că probabilitatea alegerilor anticipate este mult mai mare. Și aici nu mă refer la faptul că cele două formațiuni nu s-ar putea înțelege, ci la faptul că Partidului Democrat îi convine alegeri anticipate și mai ales dacă aceste alegeri ar fi organizate o dată cu localele. În astfel de situație, șansele democraților de a avea o prezență mai mare în Parlament sunt mai mari”, adaugă analistul politic Igor Volnițchi.
Cert este că în cazul unui eventual scrutin parlamentar anticipat s-ar putea lua în calcul rezultatele referendumului din 24 februarie, la care cetățenii s-au pronunțat pentru micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61.
„Blocul ACUM nu poate decât să-și dorească ca anticipatele să nu aibă loc. Am văzut scenariul enunțat ieri de premierul Filip, că următorul scrutin parlamentar ar putea avea loc luându-se în calcul și rezultatele referendumului din 24 februarie. Adică, am putea fi puși în situația de a alege nu 101 deputați, dar 61. Respectiv, cei din blocul ACUM ar avea și mai puțini deputați decât astăzi”, adaugă Igor Volnițchi.
Amintim că după mai multe invitații la discuții și refuzuri, reprezentanții blocului ACUM și cei ai PSRM s-au așezat joi, 11 aprilie, la masa de discuții. Întrunirea a avut loc cu prezența presei. Atât reprezentanții blocului ACUM, cât și cei ai PSRM și-au reiterate pozițiile privind o eventuală colaborare. Astfel, reprezentanții blocului ACUM au insistat pe formarea unui Guvern minoritar și funcțiile de președinte al Parlamentului și de premier, iar Partidul Socialiștilor a subliniat că nu susține ideea unui guvern minoritar. Și asta, depoarece, potrivit lor, proiectele de legi nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale.
Autor: Silvia Zavadovschi