CHIȘINĂU, 12 apr – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Săptămâna care se încheie a fost una agitată și plină de evenimente politice. Începând cu ziua de luni am fost martorii unui șir de declarații și acuzații reciproce între reprezentanții Partidului Socialiștilor și cei ai Blocului ACUM. Cert este că după un șir de invitații și refuzuri la dialog, reprezentanții celor două tabere s-au așezat la masa de discuții. Doar că, întrunirea, care a durat mai bine de o oră, nu a dat niciun rezultat, ambele părți insistând pe propriile condiții. Dar să le luăm pe rând.
Întrunirea dintre reprezentanții blocului ACUM și PSRM
Întrunirea dintre reprezentanții blocului ACUM și Partidul Socialiștilor a avut loc joi, 11 aprilie, la Parlament. La ora 11, așa cum s-a convenit, la discuții au venit deputații blocului ACUM Alexandru Slusari și Mihai Popșoi. De cealaltă parte, delegația PSRM era reprezentată de liderul formațiunii Zinaida Greceanîi, deputații Ion Ceban și Vlad Bătrâncea și avocatul partidului, Fadei Nagacevschi.
Deranjată că la întrunire nu au venit omologii săi, Maia Sandu și Andrei Năstase, Zinaida Greceanîi a plecat înainte ca discuțiile să înceapă.
A urmat o oră de propuneri, contraziceri și reproșuri reciproce, fiecare parte insistând pe poziția sa. Așa cum anunța-se și anterior, reprezentanții blocului ACUM au insistat pe pachetul privind deoligarhizarea statului, formarea unui Guvern minoritar și funcțiile de președinte al Parlamentului și de premier. De cealaltă parte, delegații PSRM au repetat în nenumărate rânduri că nu susțin ideea unui Guvern minoritar. Și asta, deoarece, potrivit lor, proiectele de legi nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale. La final, cele două tabere s-au despărțit fără a găsi vreun consens.
Și dacă unii analiștii politici spun că întrunirea de joi, dintre blocul ACUM și PSRM, care avea scopul de a clarifica lucrurile de pe scena politică, au complicat și mai mult situație, alții sunt de părere că acest dialog a scos la iveală adevăratele scopuri ale celor doi actori politici. Cert este că discuţiile dintre PSRM și blocul ACUM spun clar – așa nu se organizează negocieri și vor servi un exemplu pentru viitorii politicieni.
Victor Juc: Întrunirea dintre reprezentanții PSRM și cei ai blocului ACUM a scos la iveală adevăratele scopuri ale celor doi actori politici.
Doctorului habilitat în politologie Victor Juc spune că declarațiile, cerințele și comportamentul manifestat de reprezentanții PSRM și blocul ACUM demonstreasă că ambii actori sunt mai degrabă interesați de viitorul politic, decât de dorințele celor care le-au dat votul.
„PSRM vrea să folosească Guvernul în calitate de instrument pentru a reseta activitatea Președinției. Ținta PSRM este anul 2020, când urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. Ei vor ca Igor Dodon să câștige acel scrutin. Blocul ACUM, din start a făcut abstracție de această legislatură. Ei vor să deoligarhizeze țara, dar nu înțeleg că nu pot face asta peste noapte”, spune politologul Victor Juc.
Totodată, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice se arată nedumerit de lipsa de maturitate politică de care cei doi actori politici au dat dovadă, comportament, care de altfel va fi taxat, spune Victor Juc.
„Subliniez că o parte dintre votanți consideră că prea departe s-a ajuns cu această ură, neîncredere, lipsă de dialog și cultură politică joasă de care actorii politici dau dovadă”, a subliniat Victor Juc.
Potrivit politologului, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, tabloul nu se va schimba, iar forțele politice se vor pomeni în aceeași situație.
„Niciuna dintre forțele politice nu-și poate extinde bazinul electoral. Respectiv, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, vom avea același tablou”, adaugă Victor Juc
Doctorul în drept international Alexandru Burian: O coaliție dintre blocul ACUM și PSRM este ireală
Și doctorul în drept internațional Alexandru Burian are reserve în ceea ce privește o eventuală colaborare dintre blocul ACUM și PSRM.
„După prima rundă de discuții, care a eșuat, s-a observat cât de tare se contrazic acești actori politici. Gradul de încredere între aceste formațiuni este zero, iar unii din liderii politici nici nu au capacitatea de a negocia”, a declarat Alexandru Burian în studioul Radio Sputnik Moldova.
Igor Volnițchi: Blocul ACUM nu poate decât să-și dorească ca anticipatele să NU aibă loc
Analistul politic Igor Volnițchi este de părere că Partidul Socialiștilor și blocul ACUM nu sunt gata pentru o eventuală colaborare. Potrivit lui, din urma situației create au de câștigat doar democrații, care abia așteaptă să vină cu o contraofertă pentru PSRM.
„După aceste invitații reciproce la dialog, întrunirea care a avut loc și declarațiile făcute de cele două entități politice, lucrurile nu s-au clarificat deloc, dimpotrivă s-au complicat și mai mult, ceea ce ne face să credem că probabilitatea unui dialog și a unui vot comun în Parlament sunt practic imposibile. Cele două părți stau ferm pe poziții. PSRM își dorește o coaliție, pe când cei din blocul ACUM ar accepta maxim un vot conjunctural. Avem o divergență de poziții și pe această situație va specula PDM”, spune analistul politic Igor Volnițchi.
În condițiile în care propunerea blocului ACUM este ruptă de realitate, PSRM este pus în situația de a forma o coaliție cu PDM sau de a merge în alegeri anticipate. Cert este că mingea ajunge în terenul democraților, iar viitorul politic al țării depinde de ei.
„Totul depinde de oferta cu care va veni Partidul Democrat. La această etapă eu nu aș fi atât de optimist și nu aș afirma că o coaliție între PDM și PSRM e ca și făcută. Eu cred că probabilitatea alegerilor anticipate este mult mai mare. Și aici nu mă refer la faptul că cele două formațiuni nu s-ar putea înțelege, ci la faptul că Partidului Democrat îi convine alegeri anticipate și mai ales dacă aceste alegeri ar fi organizate o dată cu localele. În astfel de situație, șansele democraților de a avea o prezență mai mare în Parlament sunt mai mari”, adaugă analistul politic Igor Volnițchi.
În cazul unui eventual scrutin parlamentar anticipat s-ar putea lua în calcul rezultatele referendumului din 24 februarie, la care cetățenii s-au pronunțat pentru micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61. Cel puțin asta a anunțat Pavel Filip în cadrul unui interviu.
„Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101. Amintesc că aproximativ două treimi din alegători s-au pronunțat la referendum Pentru reducerea numărului de parlamentari”, a declarant Pavel Filip.
Scenariu deloc pe placul blocului ACUM, care riscă să ajungă în Parlament și cu mai puțini deputați decât astăzi.
„Blocul ACUM nu poate decât să-și dorească ca anticipatele să nu aibă loc. Am văzut scenariul enunțat ieri de premierul Filip, că următorul scrutin parlamentar ar putea avea loc luându-se în calcul și rezultatele referendumului din 24 februarie. Adică, am putea fi puși în situația de a alege nu 101 deputați, dar 61. Cei din blocul ACUM ar avea și mai puțini deputați decât astăzi”, adaugă Igor Volnițchi.
Cert este că în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, la urne se vor prezenta și mai puțini alegători, spune Victor Juc.
„Indiferent că sunt susținătorii PDM, PSRM, ai blocului ACUM sau ai PSRM, oamenii nu vor primi cu entuziasm anunțul de a merge din nou la urne. Oamenii doresc să trăiască bine acum, nu poimâne. Nemulțumirea față de actori crește. În cazul unor anticipate, prezența la vot va fi mult mai scăzută”, adaugă Victor Juc.
Viitorul va arăta ce va fi, iar nouă nu ne rămâne decât să fim cu ochii pe politicieni și să ne facem propriile concluzii.