Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza valutară: Ce se va întâmpla cu euro și dolarul în luna aprilie

Într-un comentariu pentru Sputnik, analistul financiar a spus ce se întâmplă cu dolarul și euro, cum poate fi explicat comportamentul leului moldovenesc și cum va fi evolua moneda națională în luna curentă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Jocuri pe piața valutară: leul moldovenesc s-a dovedit a fi în luna martie ceva mai stabil chiar decât euro, ceea ce poate servi drept motiv de mândrie, consideră economistului Vadim Iosub, analist superior al companiei de brokeraj Alpari.

Prognoza pentru o lună

Expertul presupune că în aprilie ne putem aștepta la consolidarea în continuare a dolarului pe piața valutară mondială, inclusiv în raport cu euro.

„Ca urmare, va continua aprecierea dolarului și a leului, însă această apreciere va fi destul de moderată. Conform estimărilor noastre, până la sfârșitul lui aprilie dolarul nu va depăși 17,55 lei”, a spus Iosub în comentariul său pentru Sputnik.

Cifre concrete

Când euro va lua locul dolarului la calcularea cursului valutar în Moldova

În prima lună de primăvară, cursul dolarului în raport cu leul a înregistrat o evoluție neunivocă. Luna martie a început cu poziția 17,1660 lei pentru un dolar (aici, și în continuare, este dat cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei). Până aproape la jumătatea lunii, dolarul s-a depreciat invariabil, iar pe 12 martie a coborât până la 17,0764 (-0,5% față de începutul lui martie). În acel moment s-a produs o cotitură: deprecierea dolarului s-a schimbat cu o apreciere stabilă a poziției acestuia. Către 1 aprilie, cursul valutei americane a ajuns până la 17,3527 lei.

Potrivit analistului, aceasta înseamnă o creștere a cursului cu 1,1% de la începutul lunii martie și cu 1,6% față de minimul acestei luni. De la începutul anului, dolarul s-a scumpit cu 1,2%, dolarul înregistrând cel mai înalt nivel de la sfârșitul lunii noiembrie 2017.

Leul este mai stabil decât dolarul?

Iosub menționează că, la prima vedere, creșterea cursului dolarului poate părea o tendință negativă, dacă nu ar fi doi de „însă”.

„În primul rând, deprecierea leului va stimula exportul moldovenesc”, a subliniat expertul.

Cursul valutar în 2019: Evoluția dolarului și a monedei europene

Acesta a explicat că mărfurile produse în țară vor deveni ceva mai competitive ca preț pe piețele externe, fapt care poate duce la creșterea exporturilor. Iosub susține că acest lucru va duce la rândul său, cu anumite stagnări temporare, la schimbarea tendinței, iar deprecierea leului se va schimba c creșterea acestuia.

În al doilea rând, în pofida deprecierii constante a leului în ultimele trei săptămâni ale lunii martie, evoluția acestei deprecieri este destul de modestă. Ce fel de depreciere este aceasta -  puțin peste 1% în decurs de o lună? Unele valute ale țărilor vecine și ale partenerilor de afaceri, precum, hrivna, rubla rusească și cea belarusă, tenge kazah, pot înregistra în anumite zile o astfel de depreciere față de dolar, precum leul moldo0venesc într-o lună.

Potrivit specialistului, euro s-a depreciat într-o lună față de dolar cu 1,2% (de la 1,1370 până la 1,1230 lei).

„Leul s-a dovedit a fi chiar ceva mai stabil decât valuta europeană, ceea ce poate servi drept motiv de mândrie. Astfel, creșterea în martie a dolarului în raport cu leul  face parte din procesul global al creșterii dolarului în raport cu alte valute mondiale, iar pe fundalul acestora leul moldovenesc este departe de a fi slab”, consideră expertul.

Analist financiar: În anul 2019 leul moldovenesc va avea o evoluție distinctă

Prognozele pe viitor

În nota la legea bugetului de stat al Republicii Moldova pe anul 2019, aprobat de Parlament, se menționează între altele că se prevede o depreciere moderată a valutei naționale în anii 2019 – 2020.

„În perioada menționată cursul de schimb mediu al leului în raport cu dolarul va oscila între 17,2 și 18,5 lei”, potrivit documentului.

În pofida tuturor fluctuațiilor valutare, specialiștii ne recomandă să nu intrăm în panică. Experții subliniază că trebuie respectată regula „de aur”: banii să fie păstrați în ”coșuri” valutare diferite.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>