Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost ales noul preşedinte al Academiei de Ştiințe a Moldovei

Ion Tighineanu este noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei - detalii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 aprilie - Sputnik. Ion Tighineanu este noul preşedinte al Academiei de Ştiințe a Moldovei. Acesta a fost ales marți în cadrul ședinței Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).

Potrivit lui Tighineanu, misiunea Academiei de Științe a Moldovei va fi de a crea condiții optime pentru prosperarea științei.

”Misiunea nobilă pentru a crea condiții pentru prosperarea științei și a Academiei de Științe a Moldovei poate avea sorți de izbândă numai în cazul consolidării noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, cu aceste cuvinte și-a încheiat prezentarea programului de activitate academicianul Tighineanu.

Încă un pas spre alegerea președintelui AȘM

Ion Tighinieanu a fost ales în funcție prin vot secret.

Tighineanu a deținut funcția de președinte interimar al AȘM, după ce fostul președinte Gheorghe Duca a demisionat.

Propunerile de alegere a acestuia în fruntea instituției au venit din partea academicienilor Sveatoslav Moscalenco, Mircea Bologa, Nicolae Andronati. O recomandare în susținerea candidaturii lui Ion Tighineanu a venit din partea academicianului Isaac Bersuker din SUA.

Funcția de președinte al AȘM a rămas vacantă în luna noiembrie, după ce Gheorghe Duca și-a anunțat demisia. Duca a precizat atunci că decizia pe care a luat-o ”coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei sale”.

Potrivit Legii cu privire la Academia de Ştiință a Moldovei, preşedintele instituţiei este ales de către Adunările Generale ale celor trei secţii de ştiinţe. Toate Adunările Generale l-au propus la această funcţie pe Ion Tighineanu. După Adunările Generale ale celor trei Secţii, Comisia pentru alegerea preşedintelui din cadrul AŞM face totalurile şi se pronunţă pe marginea rezultatelor.