CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție au fost principalele teme de discuție la întrevederea dintre premierul în exercițiu Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și un grup de savanți din țară.
Filip a declarat în cadrul acestor discuții că reforma cercetării și inovării era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate.
”Până la reformă, conducerea AȘM muncea nu atât pentru știință, cât pentru gestionarea patrimoniului. Acum, AȘM nu mai trebuie să se ocupe de întreținerea clădirilor instituțiilor și de distribuirea banilor destinați cercetării, dar se poate concentra nemijlocit pe știință. Urmare a reformei, AȘM devine consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării”, a menționat premierul în exercițiu.
Pavel Filip a precizat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sunt gestionați acești bani.
”Dacă facem ordine în domeniile cercetării și inovării, putem nu doar să supraviețuim, dar și să ne dezvoltăm. Prin reformele promovate dorim salvarea și renașterea Academiei, astfel încât să ne mândrim cu știința națională”, a declarat Pavel Filip.
În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța asigurării dezvoltării armonioase atât a științei fundamentale, cât și a celei aplicative. Totodată, a fost evidențiată necesitatea intensificării colaborării dintre AȘM, universități și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
Se decide soarta AȘM: Cine a fost înaintat la funcția de președinte al instituției >>>
AȘM urmează să prezente un raport privind starea sistemului național de cercetare și inovare și va consulta MECC în definitivarea Programului Național în domeniile cercetării și inovării în următorii patru ani, în conformitate cu dezvoltarea strategică a țării. În acest document vor fi stabilite prioritățile în baza cărora vor fi finanțate proiectele propuse de echipele de cercetători.