Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Data la care va fi anunțată formarea unei coaliții în Parlament

Din 24 februarie, când cetățenii Republicii Moldova și-au ales un nou Parlament pentru un mandat de patru ani, partidele care au acces în Legislativ încă nu au convenit dacă Moldova va avea un Guvern sau în țară vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.
Sputnik

Incertitudinea politică de după alegerile din 24 februarie se pare că va persista și săptămâna aceasta. Deși s-a scurs aproape o lună și jumătate de la scrutin și aproape o lună de la convocarea ședinței de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, deocamdată nu este clar dacă Moldova va avea un Guvern sau în țară vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.   

Președintele țării, Igor Dodon, și-a asumat rolul de mediator și a invitat partidele cu cele mai multe mandate în Parlament la dialog. La masa de discuții au fost invitați socialiștii care au obținut 35 de locuri în Parlament, democrații – cu 30 de locuri și Blocul politic ACUM, divizat în două fracțiuni, PAS și PPDA, care are în total 26 de mandate în Legislativul nou ales.

Dialogul moderat de președintele țării a avut loc în două etape. Prima: discuțiile s-au desfășurat separat între PSRM , PDM și Blocul ACUM cu șeful statului. Cea de-a doua etapă a inclus discuții comune dintre PSRM , PDM și șeful statului. Blocul politic ACUM a refuzat invitația lui Dodon de a veni la aceiași masă de discuții cu socialiștii și democrații.

Capriciile ACUM

Comportamentul celor de la ACUM nu poate fi calificat drept un capriciu al unor oameni care au ajuns la putere și care habar nu au ce înseamnă să fii om de stat. Membrii ACUM se comportă la fel ca în campania electorală și uită că acum trebuie să fie sută la sută în slujba poporului și nu a intereselor înguste ale celor care-i susțin din umbră.

Blocul ”ACUM” se destramă: Motivele ruperii coaliției dintre Sandu și Năstase

Blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, a refuzat să vină la dialogul moderat de șeful statului, între cele mai mari formațiuni din Parlament. Sandu și Năstase au lansat în cadrul unei conferințe de presă o invitație la un dialog separat pentru toți deputații ”dezoligarhizați”. Blocul ACUM nu vrea să discute cu fracțiunea PSRM, nici cu deputații democrați și nici cu cei din fracțiunea Partidului ”Șor”. Deputații lui Sandu și Năstase nu acceptă discuție nici cu cei trei parlamentari care au candidat independent la 24 februarie. Apare întrebarea: atunci cu cine se văd în alianță cei de la ACUM, care se erijează în politicieni ”curați ca lacrima”? Este clar – cu niciun deputat și nicio altă fracțiune.  

Membrii Blocului ACUM mimează ”o dorință de dialog”, însă în realitate puțin le pasă dacă țara va avea o guvernare stabilă sau dacă va merge în alegeri anticipate.

E posibilă o coaliție dintre PSRM și PDM?

Două dintre cele mai mari fracțiuni parlamentare, PSRM și PDM, care au în total 65 de mandate în Parlament, au demonstrat o atitudine serioasă față invitația lui Igor Dodon de a participa la discuții, în cadrul cărora fiecare formațiune și-a formulat opiniile și viziunile cu privire la ieșirea țării din criza politică și cum ar trebui să fie viitoarea guvernare în Republica Moldova. Care vor fi rezultatele? Cetățeni le vor percepe în zilele apropiate, când și PSRM și PDM urmează să anunțe ce au decis: încep negocierile cu privire la crearea unei majorități și a unui Guvern stabil sau sunt declanșate alegeri anticipate.

Zinaida Greceanîi: Nu am discutat despre coaliții, decizia o va lua partidul

În cadrul discuțiilor comune dintre liderii PSRM și PDM asistate de președintele țării, cele două formațiuni au identificat atât puncte comune (pe dimensiunea socială), cât și divergențe de ordin politic. În cadrul acestui dialog, deocamdată nu au fost analizate coaliții și funcții, cert este însă că liderii acestor partide au declarat la unison că Moldova are nevoie de un Guvern stabil și eficient.

Liderul PSRM, Zinaida Greceanâi, a precizat după aceste discuții că decizia cu privire la demararea negocierilor asupra unei viitoare alianțe de guvernare va fi luată de partid.  

”Urmează să convocăm organele de conducere ale PSRM ca să ne consultăm cu colegii despre decizia pe care urmează să o luăm”, a spus Greceanîi.

Liderul socialiștilor a precizat că viitorul prim-ministru al țării ”trebuie să fie în primul rând statalist care să știe să muncească pentru propriul popor”.  

Totuși, afirmă Greceanîi, funcțiile și candidaturile urmează să fie discutate doar după ce va fi creată o majoritate parlamentară.

”Noi avem candidați și la funcția de premier și de președinte al Parlamentului. Nu vă vom spune acum, fiindcă nu discutăm persoane concrete și funcții pe care le vor deține. Este prematur să vorbim despre aceasta până nu va fi creată o majoritate parlamentară”, a menționat liderul socialiștilor.

Greceanîi a dat de înțeles că socialiștii sunt pe poziția: ori Moldova are un Guvern stabil, ori vor fi alegeri anticipate în cadrul cărora alegătorii să-și expună din nou opțiunea politică.  

Plahotniuc: Trebuie să ne așezăm la masa de negocieri ca să depășim criza politică

Și liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a anunțat că decizia cu privire la negocierile asupra unei majorități parlamentare va fi luată de membrii partidului.

”Rămâne să analizăm împreună cu colegii tot ceea ce am auzit și să vedem în ce mod putem continua discuțiile și dacă în general este posibil un dialog solid între aceste două formațiuni”, a spus liderul democraților.

Data limită – luna iunie  

După discuțiile din ajun purtate între PSRM și PDM, Igor Dodon a declarat că ”ceea ce a fost astăzi nu pot spune că a fost un pas spre o anumită coaliție”.

”Consider că a fost un răspuns la invitația președintelui la dialog. Mai departe, toată responsabilitatea e pe spatele partidelor din Parlament”, a declarat Dodon.

Întrebat dacă ar fi posibilă o alianță între cele două fracțiuni, PSRM și PDM, președintele a răspuns: ”La această etapă nu aș da preferință niciunui scenariu. Ar fi fost bine ca la aceste discuții să participe și Blocul ACUM, să auzim și poziția lor. Așa se face. Sunt discuții, dialog. Dacă va fi sau nu coaliție, vor decide partidele și nu președintele”.

Dodon: Mai departe, președintele nu se implică în negocierile dintre partidele politice

Dodon a spus că are rezerve acum în ceea ce privește crearea unei majorități parlamentare.

”Cred că noi suntem acum 50/50 pentru alegeri parlamentare anticipate și crearea unei majorități parlamentare”, a declarat șeful statului.

Președintele țării, Igor Dodon, a venit cu un mesaj clar că nu va accepta o majoritate parlamentară din transfugi, ci o coaliție formată din fracțiuni. Șeful statului a declarat că mai departe nu se va implica în discuțiile dintre fracțiunile parlamentare, care acum au toată responsabilitatea pentru viitorul politic al țării.

Igor Dodon a spus că în continuare va interveni doar în două cazuri. În primul caz: dacă fracțiunile parlamentare vor forma o coaliție majoritară și vor înainta un candidat pentru funcția de prim-ministru care trebuie să fie numit de șeful statului. Și în al doilea caz: când timp de trei luni, adică până în iunie, nu va fi identificată o alianță de guvernare și Parlamentul nu va vota nicio lege. Atunci, conform Constituției, șeful statului dizolvă Parlamentul și anunță alegeri parlamentare anticipate.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.