Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

SIS: A fost declarat „Cod Albastru” de alertă teroristă în Moldova - Ce înseamnă asta

Ordinul privind stabilirea codului albastru de alertă teroristă, semnat de către directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, a fost emis în temeiul punctului 9 din Sistemul naţional de alertă teroristă aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.995 din 17.10.2018.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Moldova a anunțat astăzi că nivelul scăzut de alertă teroristă la nivel naţional a determinat ca Republica Moldova să fie pe cod albastru.

Întrucât pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost stabilit un nivel scăzut de alertă teroristă, a fost instituit codul albastru pe un termen nedeterminat.

Codurile emise de autorități reprezintă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist. Acestea sunt patru la număr: nivel scăzut (culoare albastră); nivel moderat (culoare galbenă); nivel ridicat (culoare portocalie) şi nivel critic (culoare roșie).

Acțiune de amploare SIS - securitatea națională a fost pusă în pericol

„Astfel, urmare a stabilirii nivelului scăzut (cod albastru) de alertă teroristă, autorităţile cu împuterniciri  în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, în limita competenţelor, urmează să întreprindă un şir de măsuri. Printre acestea se numără acumularea şi verificarea informațiilor și datelor  cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, de sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi despre regulile de comportament în situaţii de criză teroristă. La fel, autorităţile abilitate vor elabora și implementa  metode și instrumente noi de luptă împotriva terorismului şi îşi vor canaliza eforturile la diminuarea şi lichidarea acţiunilor factorilor care provoacă apariţia şi răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist”, anunță SIS.

Cetățenii sunt sfătuiți, mai ales când se află în stradă, în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte.

CSI va ave o bază comună de date cu suspecții de terorism

„Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanții organelor de poliție. O altă atenţionare vizează automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, staționarea îndelungată şi nejustificată în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi  gențile, rucsacurile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. La depistarea unor asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc a acestora şi informarea imediată a organelor de ocrotire a normelor de drept”, mai menționează SIS, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

Sistemului național de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului, în funcție de gradarea situației de securitate în țară.

Activitățile entităţilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului sunt coordonate de către  Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.