Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se destramă sau nu Blocul electoral ACUM: Primele simptome

Faptul că reprezentanții blocului electoral ACUM nu au anunțat astăzi, în prima ședință a noului Parlament, decizia de constituie a unei fracțiuni, așa cum au făcut celelalte partide politice care au acces în Parlament, este de natură să dea naștere la tot felul de speculații.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. S-ar putea ca cei doi lideri, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu s-au înțeles cine dintre ei să ocupe fotoliul de președinte al fracțiunii. La prima vedere, aceasta ar fi o funcție lipsită de importanță. Dar, doar la prima vedere.

Previziuni postelectorale: Fără alegeri anticipate, guvernare cu o majoritate confortabilă

Este clar că deputații acestui bloc electoral nu vor participa la formarea viitoarei majorități parlamentare, cel puțin, pornind de la cele declarate de ei până acum. Respectiv, ei nu vor obține funcții în stat. Așa că singura funcție care îl va face vizibil pe cel care o va deține este cea de președinte al fracțiunii.
Dacă președinte de fracțiune va deveni Maia Sandu (de altfel, unii susțin că ea își dorește mult să devină președinte și consideră că este în drept să ocupe acest fotoliu, pornind de la rezultatul înregistrat la ultimele alegeri prezidențiale, în care ea a obținut aproape jumătate din voturile valabil exprimate), atunci toată atenția opiniei publice va fi focalizată asupra ei, iar Andrei Năstase va rămâne în umbră.

Bineînțeles că această perspectivă nu-l încântă pe liderul Platformei DA. Chiar dacă nu spune, el a cedat o dată în fața Maiei Sandu (la aceleași alegeri parlamentare) și acum ar fi rândul ei să facă un pas înapoi.

Pavel Filip a fost numit președinte de fracțiune

Disputa pe fotoliul de președinte al fracțiunii este determinată și de faptul că nu există nicio garanție asupra unității Blocului electoral ACUM în lunile următoare, mai ales în cazul unor alegeri parlamentare anticipate.      

Există și o altă supoziție: că cele două entități ale Blocului ACUM - PAS și Platforma DA - ar dori să constituie două fracțiuni parlamentare. Nu este exclusă o astfel de evoluție a lucrurilor, mai ales că deputații ACUM se vor afla în opoziție. Trebuie doar să menționăm faptul că Andrei Năstase a declarat astăzi cu toată fermitatea că ACUM va constitui o singură fracțiune, nu două.

Deci, cel mai probabil, ACUM nu a anunțat astăzi care este componența și conducerea fracțiunii parlamentare pentru că deocamdată cei doi lideri nu au decis cine va fi președinte.

Ilan Șor, propus pentru funcția de președinte al Parlamentului

Putem presupune că cei doi lideri au comandat cercetări sociologice pentru a afla dacă, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, nu cumva participarea separată a PAS și Platformei DA le-ar aduce mai multe voturi decât în cadrul unui bloc electoral, așa cum au procedat în alegerile din 24 februarie. În funcție de aceste calcule, Sandu și Năstase vor decide dacă constituie o fracțiune parlamentară sau două. Deci, dacă ACUM va anunța constituirea a două grupuri parlamentare, asta nu va însemna sub nicio formă că între PAS și Platforma Da au apărut anumite neînțelegeri. Pur și simplu, așa le dictează să facă calculele electorale.

Dacă ar fi să ne dăm și noi cu părerea pe acest subiect, atunci, în cazul în care actualul Parlament nu va putea constitui o majoritate parlamentară și vor fi anunțate în curând alegeri parlamentare anticipate, atunci pentru blocul acum este important să-și păstreze unitatea. Împreună, PAS și Platforma DA vor acumula mai multe voturi decât separat, chiar mai multe decât au luat în scrutinul din 24 februarie.

Dacă însă pe deputații ACUM îi așteaptă patru ani de opoziție parlamentară, atunci s-ar putea ca divorțul dintre PAS și Platforma DA să fie mai indicat decât un concubinaj în opoziție.Că, până la urmă, este vorba de concubinaj, nu de dragoste. Iar concubinajul își are rostul doar de dragul puterii.