Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Relații interparlamentare Rusia-Moldova: Consiliul Federației speră în schimbări pozitive

Constantin Kosaciov speră că, odată cu începutul lucrărilor noului parlament, în relațiile interparlamentare, aflate la ora actuală în stare semi-înghețată, se va schimba ceva.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Relațiile interparlamentare dintre Rusia și Molodva se află în stare semi-înghețată, a declarat președintele comisiei pentru relații internaționale a Consiliului Federației, Constantin Kosaciov, la întrevederea cu ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, scrie RIA Novosti.

Karasin: Contăm pe dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și Moldova

„Noi înțelegem că noua componență a Parlamentului încă nu și-a început activitatea… Astăzi, în cadrul acestei întâlniri, vom putea discuta despre perspectivele formării coalițiilor parlamentare și de guvernământ, despre cum va arăta paleta relațiilor politice reciproce în republică. Deoarece de felul cum va arăta această paletă, va depinde în mare măsură modul în care vor evolua relațiile dintre țările noastre”, a spus Kosaciov.

Senatorul și-a exprimat speranța că în sfera relațiilor interparlamentare, aflate acum în stare de semi-îngheț, se va schimba ceva, odată cu începutul lucrărilor noului parlament.

Cum au fost repartizate locurile în parlament

Dodon, despre relațiile Moldovei cu Marea Britanie în contextul Brexit - Video

Pe 9 martie Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare și a aprobat mandatele deputaților aleși. În organul legislativ suprem al țării au intrat patru formațiuni politice: socialiștii, democrații, blocul ACUM, partidul „Șor”, precum și trei deputați independenți. Cei mai mulți reprezentanți în noul parlament are Partidul Socialiștilor – 35 de mandate. Pe locul doi se află Partidul Democrat cu 30 de deputați. Blocul ACUM este reprezentat de 26 de deputați, iar Partidul „Șor” a obținut 7 mandate. Totodată, din în actualul parlament au intrat și trei deputați independenți (din partea circumscripțiilor uninominale).  

Pe 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de 49,22%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin. Pragul electoral pentru partide a fost de 6%, iar pentru blocurile electorale 8%.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>